Penningtvätt i Swedbank misstänks ha pågått under nästan tio år enligt Uppdrag granskning. Arkivbild.
Penningtvätt i Swedbank misstänks ha pågått under nästan tio år enligt Uppdrag granskning. Arkivbild.

Expert om Swedbank: Väldigt skrämmande

Uppgifterna i SVT:s Uppdrag granskning om omfattande penningtvätt i Swedbank 2007–2015 upprör korruptionsexperten Louise Brown. Jacob König på Sveriges konsumenter uppmanar Swedbanks kunder att överväga att byta bank.

ANNONS
|

- Man ska fundera på om man vill vara kund i en bank som kopplas till den här typen av affärer. I grunden handlar det om att det undergräver skatteintäkter, pengar som ska gå till välfärd, eller att det stöder kriminell verksamhet, säger Jacob König, som jobbar som expert på finansiella tjänster på intresseorganisationen Sveriges konsumenter.

- Som kund har du ju också makt genom att byta bank om man tycker att det här är en bank som inte tar tillräckligt ansvar, tillägger han.

ANNONS

Omfattande penningtvätt

Fast enligt König börjar det samtidigt bli svårt att hitta banker med rent mjöl i påsen.

- Det börjar bli svårt att hitta banker som inte är inblandade i det här. Vi såg ju även i Panamaläckan (om kunder med upplägg i skatteparadis), där Nordea var mest inblandat, att alla fyra storbanker och Danske Bank har varit inblandade i olika typer av skatteflykt eller penningtvätt, säger han.

- Vill man inte vara kund i en sådan bank måste man titta på andra mindre banker.

Enligt Uppdrag granskning har omfattande misstänkt penningtvätt pågått med hjälp av Swedbankkonton i Baltikum under nästan ett årtionde, 2007–2015. Det talas om suspekta transaktioner på sammanlagt 40 miljarder kronor.

- Oavsett om man har vetat om det eller inte är det väldigt skrämmande, säger Louise Brown, ordförande i organisationen Transparency International Sverige.

ANNONS

- Omfattningen är så stor att det känns osannolikt att Swedbank inte fångat upp några signaler alls, tillägger hon.

Kan bli kännbara böter

Enligt Louise Brown är den penningtvätt det talas om ett sätt för kriminella kretsar att sopa igen spåren från pengar som kommer från brottslig verksamhet, som människohandel, droger, skatteflykt och korruption. Hon räknar med att uppgifterna som nu avslöjats kommer leda till en utredning om misstänkt brott mot penningtvättlagen.

- Banker har en skyldighet att inhämta information om sina kunder för att aktivt hindra penningtvätt. Det är väldigt lite som tyder på att Swedbank har gjort det på ett sätt som kan förväntas, säger hon.

För Swedbank kan misstankar om penningtvätt med konton i banken leda till kännbara böter, enligt Jacob König. Eller som i Danske Banks fall till stora internationella utredningar, där det med eventuella sanktionsbeslut från exempelvis USA kan uppstå existentiella problem för banken.

ANNONS

Undergräver förtroendet

Samtidigt är det ett problem på hemmaplan, i Sverige, om bankkunder, ägare och anställda får bilden att banken inte hanterar problemen rätt, enligt König.

- Den största effekten när banker vid upprepade tillfällen är inblandade i den här typen av skandaler är att det undergräver det förtroendet, kundernas förtroende.

- Det är en stor del av ett företags värde i dag, att vara ansvarsfullt. Särskilt i Norden eller Sverige är det en väldigt viktig aspekt, både för kunder och anställda, tillägger han.

TT

Fakta: Penningtvätt

Penningtvätt innebär att olagliga inkomster (svarta pengar) tvättas vita genom olika transaktioner och därefter kan redovisas och användas öppet.

Det kan exempelvis handla om pengar från narkotikahandel, mutor, skatteflykt, plundring av länders tillgångar eller inkomster från annan organiserad brottslighet som kan tvättas.

Snabba elektroniska överföringar av pengar mellan olika länder gynnar penningtvätt.

Bland annat banker ska riskbedöma kunder och anmäla misstänkt penningtvätt. Banker ska ”uppnå kundkännedom” – veta vem som är kundens verkliga huvudman och vilken verksamhet kunden bedriver för att bedöma transaktioners rimlighet.

Det finns flera varningssignaler. En vanlig sådan är kunder i ”högrisktredjeland”, såsom vissa skatteparadis.

Kunder som är ”politiskt utsatta personer”, det vill säga som står makten nära, ska granskas särskilt.

Källor: NE, Finansinspektionen.

ANNONS