Den brittiska premiärministern Theresa May tillträdde i juli 2016, några veckor efter folkomröstningen om brexit.
Den brittiska premiärministern Theresa May tillträdde i juli 2016, några veckor efter folkomröstningen om brexit.

Expert: Det kan bli brexit-katastrof

Resultatet i förtroendeomröstningen om Theresa May som partiledare spelar stor roll för om det blir en brittisk krasch ut ur EU eller om utträdet kan ske under mer ordnade former.

ANNONS
|

Osäkerheten vad gäller brexit är i det närmaste total. Och det är riktigt illa för svenska företag med exponering mot Storbritannien, enligt advokat Mattias Hedwall, partner och handelsrättslig expert på den internationella advokatbyrån Baker McKenzie.

- Det blir bara värre och värre. Osäkerheten är större än någonsin och vi har bara drygt hundra dagar kvar till utträdesdagen den 29 mars, säger han.

ANNONS

Hårdföra brexitförespråkare

Huvudscenariot är att May klarar pärsen på onsdagskvällen, enligt Hedwall. Men får hon sparken blir det rejält stökigt.

- Jag skulle säga att det kan bli en katastrof för brexitprocessen.

I ett sådant läge kan det ta 3–6 veckor att få fram en ny ledare för det konservativa Tory-partiet. Den nya ledaren ska då även axla rollen som premiärminister och försöka bygga upp stöd i det djupt splittrade brittiska parlamentet.

Den nya ledaren skulle troligen plockas från falangen av mer hårdföra brexitförespråkare i partiet. Det väntas då resultera i försök att pressa EU till en rad eftergifter i utträdesavtalet. Med bara drygt hundra dagar kvar till den 29 mars, då Storbritannien ska lämna EU, innebär det en markant ökad risk för att det slutar med att det låser sig mellan Bryssel och London och att det därmed blir en brittisk krasch ut ur EU.

Ett utträde utan avtal skulle medföra betydligt högre kostnader för tullar och gränshinder samt risk för kaos på finansmarknaden, för läkemedelsförsörjningen och transportsektorn och så vidare.

ANNONS

- Det kommer att påverka allt, säger Hedwall.

Förtydliganden från EU

Möjligheten att det görs försök att skjuta fram själva utträdesdagen, för att få mer tid på sig att lösa den brittiska dragkampen om brexit, finns. Men det skulle kräva att EU-länderna samtycker, vilket är svårt att se något skäl till just nu.

Utan May är det avtalslösa brittiska EU-utträdet huvudscenario, enligt Hedwall. Men överlever hon omröstningen går hon politiskt stärkt ur striden. Då kan hon kanske ro hem vissa förtydliganden från EU vad gäller den känsliga frågan om gränsen mellan Irland och Nordirland och med hjälp av det få med sig en majoritet i det brittiska parlamentet på ett utträdesavtal.

- Då tror jag inte att det är omöjligt att hon får igenom sitt utträdesavtal.

Hedwall tror att förutsättningarna för att få grönt ljus för utträdesavtalet ökar ju närmare vi kommer den 29 mars.

ANNONS

- Kan May trycka fram tidpunkten för beslutet så långt fram att det bara återstår hennes förslag eller en krasch ut ur EU tror jag att hon kan få med sig några till i parlamentet på sin sida.

Tusentals sidor avtal

Samtidigt kvarstår en lång rad andra scenarion, däribland en ny folkomröstning eller ett brittiskt nyval. Det brittiska parlamentet kan även med enkel majoritet besluta att återkalla utträdesansökan, vilket EU-domstolen sagt är juridiskt möjligt.

Oavsett vilken typ av brexit det blir räknar Hedwall med många år av stor osäkerhet när det gäller Storbritannien. Även med ett utträdesavtal ska 26 sidors politisk deklaration omvandlas till tusentals sidor handelsavtal.

- Jämför med EU:s Ceta-avtal med Kanada, det tog ju i princip åtta år att få klart, säger Hedwall.

- Och det är inte så att EU är kända för att träffa snabba avtal, vilket är förståeligt. Man har ju 27 länder som ska komma överens.

ANNONS
TT

Fakta: Pundet stärkts inför omröstningen

Ett byte av brittisk premiärminister måste inte innebära en kreditrisk, enligt ratinginstitutet S&P Global. Men en brexit utan avtal skulle kunna tvinga fram ett sänkt kreditbetyg. S&P Global sänkte det brittiska kreditbetyget med två steg till AA efter folkomröstningen i juni 2016, då en knapp majoritet röstade för ett EU-utträde.

På marknaden stärks samtidigt pundet från den lägsta nivån på nästan två år i tisdags, upp med nästan 20 öre till 11:51 kronor per pund. Valutans fall i tisdags följde på det att den brittiska regeringen skjutit upp en omröstning i det brittiska parlamentet om ett omstritt utträdesavtal med EU.

Londonbörsen följer samtidigt med övriga ledande världsbörser uppåt.

ANNONS