Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är på väg till världshandelsorganisationen WTO:s möte i Argentina. Arkivfoto.

EU-oro över USA inför handelsmöte

USA oroar EU:s handelsbas Cecilia Malmström inför nästa veckas stora handelsmöte i Argentina. Samtidigt hoppas hon på snara genombrott för en rad stora EU-avtal, bland annat med länderna i Mercosur.

- Det vore fantastiskt bra. Det är en marknad på 230 miljoner människor som är oerhört attraktiv, inte minst för Sverige, säger Malmström i en TT-intervju inför nästa veckas WTO-möte i Buenos Aires, där EU även kommer att diskutera sin handel med Mercosur-länderna – Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay.

- Vi är väldigt nära att avsluta de här förhandlingarna. Ett avtal som bara tar bort tullar är värt åtta gånger mer än det kanadensiska avtalet (Ceta). Det skulle vara oerhört bra för svenska kemikalier, bilar, bildelar, svenskt livsmedel, trä och andra produkter, rabblar Malmström.

Att miljöorganisationen Greenpeace i torsdags anklagade kommissionen för bristande öppenhet i Mercosur-samtalen tar hon inte särskilt hårt på.

- Vi publicerar väldigt mycket kring detta. Greenpeace oro bygger ju på deras motstånd generellt mot handel, säger Malmström.

WTO-möte

Avtalet med Mercosur är ett av flera tunga avtal som handelskommissionären hoppas avsluta inom kort. Med Japan blev allt klart på fredagen och även med Mexiko finns hopp om ett snabbt slut.

Mindre ljust ser det ut vad gäller själva WTO-mötet där EU har tryckt på för att underlätta e-handel och få bort vad man anser vara vissa skadliga subventioner inom jordbruk och fiske.

Om det verkligen blir några beslut är dock osäkert – inte minst på grund av stor oklarhet kring USA, vars nya administration uttalat stor skepsis till hela WTO-arbetet.

- Ska vi fatta bindande beslut så måste alla 164 länder vara överens och vi vet inte riktigt hur USA kommer att ställa sig. De har inte engagerat sig så mycket i förberedelserna.

Tyst om TTIP

Ännu större oro kring USA gäller det faktum att landet också blockerar tillsättandet av nya domare i WTO:s skiljedomssystem, vilket riskerar att skapa ett krisläge i vår.

- Alla länder som använder WTO någon gång är jätteoroliga. Det här är ett system som i grund och botten har fungerat väl. Om USA vill reformera detta så är vi ju naturligtvis villiga att diskutera, men de måste sluta blockera tillsättningen av domarna, säger Malmström.

Kring EU:s gamla förhandlingar om ett frihandelsavtal med USA – det omtalade TTIP – är dessutom läget helt låst.

- Det ligger väntande. Jag tror inte att förutsättningarna att starta där vi slutade finns. Det är tydligt att den nya administrationen inte prioriterar Europa.

Ingen valkampanj?

Själv har Cecilia Malmström nu avverkat tre av fem år under sin andra mandatperiod som EU-kommissionär. Men vad hon ska göra sedan är inget hon grubblar över.

- Det har jag inte börjat fundera på än, jag har inte riktigt tid det med faktiskt, skrattar Malmström, som var liberal EU-minister 2006–10.

TT: Du har inga planer på att hoppa på den svenska valkampanjen nästa år?

- Den kommer att infalla när jag fortfarande är kvar här, så nej.