Chiles avgående president Michelle Bachelet. Arkivblid.
Chiles avgående president Michelle Bachelet. Arkivblid.

Chile rasar mot vridna Världsbankssiffror

Världsbankens erkännande att man felaktigt petat ner Chile på listan över länders företagsklimat har lett till starka reaktioner från landets avgående regering.

ANNONS
|

President Michelle Bachelet kallar manipuleringen för "mycket oroande" och begär en genomgripande utredning av det inträffade.

"Rankingarna som sköts av de internationella institutionerna måste vara trovärdiga, eftersom de har en påverkan på investeringar och länders utveckling", skriver hon på Twitter.

Det är Världsbankens egen chefsekonom Paul Romer som i en intervju i fredags med tidningen Wall Street Journa l erkänner siffertrixandet.

Möjliga politiska motiv

Att Chile fallit från 34:e plats på listan 2014, när Bachelet tillträdde, till 57:e plats i fjol beror inte på en faktisk försämring av landets företagsklimat under den socialdemokratiska presidentens styre.

ANNONS

Anledning till tappet är i stället förändringar i rapportens metodologi – som kan ha varit politiskt motiverade, säger Romer och ber Chile om ursäkt.

"Vi hoppas att detta snabbt korrigeras, men skadan är redan skedd", konstaterar finansminister Jorge Rodríguez Grossi i ett uttalande, där han beskriver Världsbankens agerande som omoraliskt.

Förnekar kopplingar

Uppgifterna har väckt frågor om ekonomen Augusto Lopez-Claros – som till nyligen ledde den grupp som tar fram rapporten – politiska hemvist. I en intervju med den chilenska tidningen El Mercurio försvarar han de metodologiska förändringarna och avfärdar att han skulle ha kopplingar till den tillträdande högerpresidenten Sebastián Piñera.

Fjolårets val kretsade till stor del kring ekonomin. Chiles vikande placering på Världsbankens lista dryftades i medier och användes av Piñera som slagträ mot kandidaten för Bachelets parti, Alejandro Guillier.

Rapporten "Doing business" rankar länder utifrån faktorer som skatteregler, kreditgivning och genomförande av kontrakt och följs noga av investerare.

TT

ANNONS