EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici och Italiens finansminister Giovanni Tria. Arkivfoto.
EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici och Italiens finansminister Giovanni Tria. Arkivfoto.

Budgetbannor mot "sömngångare" i Rom

EU-kommissionen öppnar för att straffa Italien i kampen om landets budgetunderskott och statsskuld. I Rom tycks dock ingen vilja lyssna.

ANNONS
|

Italien gör en "särskilt allvarlig överträdelse" när man inte följer EU-kommissionens budgetråd, konstaterade kommissionen som väntat vid sitt möte på onsdagen.

På en presskonferens efteråt bjuder eurokommissionären Valdis Dombrovskis och finanskommissionären Pierre Moscovici på allvarsord.

- Siffrorna talar för sig själv. Vårt jobb är att bekämpa risker innan det är för sent. Det är vad vi gör i dag. Vi är redo för en dialog med Italiens regering, men vi anser att saken måste tas tag i. Vi ser en risk för att landet går i sömnen mot instabilitet, säger Dombrovskis.

ANNONS

Väntar på svar

Moscovici beklagar att täta möten de senaste veckorna inte gett några resultat. Kommissionen anser fortfarande att den italienska regeringens budget inte går ihop.

- Våra frågor och vårt tvivel och vi har inte fått några svar. Var kommer den här extra tillväxten att komma ifrån? Vem ska betala för de här satsningarna? undrar han.

- Vi anser att den här budgeten utgör en risk för Italiens ekonomi, dess företagare, småsparare och skattebetalare, säger finanskommissionären i Bryssel.

Tomten kommer?

Därmed öppnas nu en process som i slutändan kan leda till dryga böter för Italien. Närmast kommer frågan att föras upp på euroländernas nästa finansministermöte, den 3 december, innan Italien ges tillfälle att svara i både ord och åtgärder.

Eventuella sanktioner lär dock dröja ett bra tag – och kan till och med komma att hänskjutas till efter vårens EU-val, då en ny EU-kommission ska tillträda.

ANNONS

I Italien tycks hur som helst regeringen föga oroad.

- Har brevet från EU kommit? Jag väntar också på jultomten. Vi kommer att diskutera det här på ett artigt sätt, som vi alltid har gjort, säger inrikesminister Matteo Salvini enligt nyhetsbyrån Ansa.

Stort underskott

De italienska regeringspartierna – Salvinis Lega samt Femstjärnerörelsen under ledning av ekonomiminister Luigi Di Maio – vill göra ekonomiska satsningar i sin budget och låter därför budgetunderskottet klättra till motsvarande 2,4 procent av BNP under de kommande åren.

EU-kommissionen befarar dock att resultatet kommer att bli ännu värre och att Italiens redan gigantiska statsskuld fortsatt kommer att ligga kvar kring motsvarande 130 procent av BNP.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Statsskulder i euroländerna

Här är EU-kommissionens prognos för de 19 euroländernas statsskulder under de kommande åren.

Källa: EU-kommissionen

ANNONS