En ovanligare syn. Arkivbild.
En ovanligare syn. Arkivbild.

Broms i bostadsbyggandet oroar byggbranschen

För första gången på över fem år minskar bostadsbyggandet av nya lägenheter under det första halvåret, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB).

ANNONS
|

Utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden är spretig men pekar överlag nedåt. Medan antalet lägenhetsbyggen i Storgöteborg ökade under det första halvåret jämfört med i fjol, föll nybyggnationen av flerfamiljshus kraftigt i Storstockholm. Även tillväxtorter som Uppsala såg ett tapp, enligt statistiken från SCB.

"Har byggts mycket"

Enligt branschföreningen Sveriges Byggindustrier var dock tappet i nybyggen väntat.

- En av orsakerna är att det har byggts mycket och då följer en avmattning i produktionen, säger Fredrik Isaksson.

ANNONS

Den analysen gör även Boverket. Minskningen av bygglov, nedgången i bostadsrättspriser och färre sålda bostäder var tydliga indikationer på att en inbromsning skulle komma.

Påverkar arbetsmarknaden

Med avmattningen följer även konsekvenser för antalet arbetstillfällen i branschen. I Stockholm har anställningstakten inom byggsektorn fallit till den lägsta nivån på fem år, enligt Stockholms Handelskammare.

"Mycket tyder på att konjunkturtoppen är passerad och att ekonomin i huvudstadsregionen har gått in i en svagare period", kommenterar Handelskammarens chefekonom Andreas Hatzigeorgiou i ett skriftligt uttalande.

Men det finns ljusningar. Bortsett från inbromsningen på bostadsmarknaden i Stockholmsregionen ser läget i övriga Sverige mer stabilt ut, enligt Boverkets bostadsanalytiker Hans-Åke Palmgren.

- Vi fastnar lätt i att det bara är nedgång, men vi hade faktiskt en uppgång på 35 procent i inrapporterade byggstarter i Storgöteborg jämfört, med samma period i fjol.

600000 bostäder krävs

Framöver krävs dock omfattande satsningar, enligt Palmgren som räknar med ett behov av 600000 nya bostäder år 2025. För att nå dit behövs billigare bostäder byggas.

- Bostadsrättsbyggare måste anpassa utbudet så att hushållen kan finansiera ett köp.

ANNONS

Enligt Sveriges Byggindustrier är det snarare de senaste kreditgivningsreglerna som sätter käppar i hjulen för bostadsmarknaden. Och för att utbudet av hyresrätter ska bli större vill Fredrik Isaksson se över hyresregleringen i Sverige.

- Det absolut avgörande är att se över hyressättningssystemet och få en mer marknadsanpassad hyressättning.

TT

Fakta: Bostadsbyggandet i Sverige

Byggandet av nya lägenheter minskade under första halvåret, vilket var första gången sedan 2012, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Preliminärt startades byggandet av 30950 lägenheter första halvåret, vilket var en minskning med cirka tio procent jämfört med samma period i fjol.

Framför allt minskar byggandet i Storstockholm. Även statistiken för Uppsala visar på en kraftig minskning medan det påbörjades fler lägenhetsbyggen i Storgöteborg, enligt SCB.

ANNONS