Stockholmsbörsen backade brett. Arkivbild
Stockholmsbörsen backade brett. Arkivbild

Bred börsnedgång i Stockholm

Stockholmsbörsen sjönk på bred front. Även på de ledande Europabörserna var det sura miner.

ANNONS
|

När börsen i Stockholm stängde på torsdagen hade OMXS-index backat 1,2 procent.

Storbanken SEB återhämtade sig efter ett kraftigt kursfall dagen innan och steg 0,3 procent. Swedbank fortsatte dock nedåt med 1,5 procent.

Kursfallen i onsdags orsakades av en utbredd oro för att SEB tillsammans med Swedbank skulle kunna ha exponering mot misstänkt penningtvätt i Baltikum.

Swedbank, som tappade ännu mer i onsdags, hängde inledningsvis med SEB uppåt men föll tillbaka – bland annat tyngd av att analytiker på JP Morgan sänkt sin rekommendation för aktien.

Klädkedjan MQ:s aktie rasade 10 procent efter beskedet om att företaget slopar utdelningen för det brutna räkenskapsåret, som avslutades i augusti. Försäljningen i jämförbara butiker under fjärde kvartalet i räkenskapsåret föll 7,6 procent.

ANNONS

Den breda nedgången på Stockholmsbörsen, med 27 av 30 tungviktare i OMXS30-index på minus, var i linje med utvecklingen på ledande Europabörser. Den följde även på en svag utveckling på börserna i Asien.

Marknaden präglas generellt av en starkare dollar och högre ränteläge efter en omgång stark ekonomisk statistik från USA.

Londonbörsens FTSE-index föll 1,2 procent, Frankfurtbörsens DAX-index sjönk 0,4 procent och CAC-index i Paris backade 1,5 procent.

TT

ANNONS