Nordeas vd Casper von Koskull. Arkivbild.
Nordeas vd Casper von Koskull. Arkivbild.

Börsen straffar Nordea efter kvartalsrapport

Nordea fortsätter tappa marknadsandelar på den svenska bolånemarknaden och vd Casper von Koskull varnar i en kvartalsrapport för motvind för bankens intäkter. Börsen straffar storbankens aktie, som faller med drygt 2 procent.

ANNONS
|

Det är en spretig kvartalsrapport från Nordea som bäddar för kursfallet. Vinsten är bättre än väntat. Och Nordeachefen Casper von Koskull skryter på en presskonferens om att banken nu har den högsta kapitaltäckningsgraden av någon jämförbar europeisk storbank.

- Vi är kanske överkapitaliserade, säger han.

"En värld som är tuffare"

Men bankens prognos för intäkter i år är i farozonen.

- Vi går in i en värld som är tuffare. Det finns lite mer oro, säger von Koskull.

ANNONS

Tillväxten är god, men faktorer som priskorrigeringen på den svenska bostadsmarknaden och den ökade geopolitiska oron globalt har effekter.

Motvinden syns bland annat i form av en nedgång med 5 procent för räntenettot, det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor, under första kvartalet jämfört med kvartalet före. Samtidigt redovisar Nordea 8 procent lägre intäkter från avgifter och provisioner från bland annat kapitalförvaltning och rådgivning.

- Det som verkligen inverkar är vår egen inlåningskostnad och sedan naturligtvis de regulatoriska kostnaderna. Det är en mer utmanande omgivning, men för mig är det ingen större dramatik, säger von Koskull.

Nordea har också fullt upp med att minska exponeringen mot riskfylld verksamhet, som oljeindustrin och Ryssland.

Enligt von Koskull har Nordea successivt dragit ned sin verksamhet med två tredjedelar mot normalt i Ryssland. Därmed utgör landet 0,5 procent av koncernens totala exponering.

Minskad marknadsandel av bolån

Men de nya USA-sanktionerna mot ett stort antal oligarker och företag runt president Vladimir Putin är dock en utmaning för Nordea.

TT: Har ni några konton som påverkas av sanktionerna?

ANNONS

- Absolut har vi det. Men vi har också lärt oss att agera i den omgivningen. Vi kommer alltid följa sanktionsreglerna, säger von Koskull.

Turbulensen på den svenska bostadsmarknaden märks också av. Trenden nedåt för Nordeas marknadsandel när det gäller bolån fortsätter.

- I början av året har vi inte vuxit lika fort som marknaden, säger Sverigechefen Anna Storåkers.

TT: Har det att göra med flytten till Finland?

- Vi vet att vi har vissa kundtapp, men det är relativt begränsat till antalet, säger Storåkers.

Nordea hamnar dessutom långt ned bland svenska konkurrenter när det gäller kundnöjdhet, vilket föranlett fortsatta telefonkampanjer från Nordeas sida för att föra en dialog med kunder.

ANNONS

- Det är absolut högsta prioritet att fokusera på våra kunder och när vi gör våra egna interna mätningar ser vi positiva tendenser, säger Storåkers.

TT

Fakta: Nordeas intäkter sjunker

Nordea, som siktar på att flytta huvudkontoret till Helsingfors i höst, redovisar en rörelsevinst på 1070 miljoner euro, motsvarande cirka 11,1 miljarder kronor, för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 1102 miljoner euro motsvarande period i fjol.

Resultatet var bättre än väntat. Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 1003 miljoner euro.

Räntenettot sjönk med fem procent till 1053 miljoner euro, provisionsnettot föll 9 procent till 770 miljoner euro, medan kreditförlusterna gick åt rätt håll och minskade till 40 miljoner euro, från 113 miljoner euro ett år tidigare.

Källa: Nordea

ANNONS