Joel Edoff från Linköping tvingades att byta jobb efter att fått problem med vibrationsskador på grund av jobbet som betonghåltagare. Nu har han permanenta problem med bland annat minskad känsel i fingrarna och svårt att stödja sig med högerhanden.
Joel Edoff från Linköping tvingades att byta jobb efter att fått problem med vibrationsskador på grund av jobbet som betonghåltagare. Nu har han permanenta problem med bland annat minskad känsel i fingrarna och svårt att stödja sig med högerhanden.

Arbetsskador ska stoppas med sanktioner

Vid nio av tio undersökta byggarbetsplatser slarvas det med föreskrifterna kring vibrerande verktyg. Fackförbundet Byggnads kräver nu sanktioner mot fuskande arbetsgivare. För drabbade Joel Edoff kommer dock skadorna aldrig att bli bättre och de har tvingat honom att byta jobb.

ANNONS
|

Varje gång han leker med sina barn och reser sig upp från golvet blir Joel Edoff påmind.

- Jag behöver knyta näven i högerhanden för att ta mig upp. Det går inte genom att sätta handflatan i golvet utan det gör för ont, berättar han.

Joel Edoff lider sedan ett par år av skador i båda händerna efter att i jobbet som betonghåltagare dagligen utsatts för vibrerande verktyg.

ANNONS

- Det är svårt att säga när besvären dök upp, de kom krypande och man kände: "fasen, vad det gör ont i händerna". Det var domningar, stickningar och krampkänslor, säger han.

Rådet – byt jobb

Via företagshälsovården blev han remitterad till en specialistläkare vid Linköpings universitetssjukhus och vid 26 års ålder fick han beskedet:

- Läkaren sa: min rekommendation är att du byter jobb i morgon. Jag fick domen att händerna aldrig kan bli bättre – bara sämre.

Joel Edoff, numera 28 år, är dock långtifrån ensam.

Statistik från Arbetsmiljöverket visar att fram till den 24 oktober i år har det gjorts 79 arbetsskadeanmälningar till Försäkringskassan gällande vibrationer som överförs till bland annat armar.

Allt tyder därmed på att årssiffran lär ligga på ungefär samma nivå som de senaste fem åren.

Problemet anses så allvarligt att fackförbundet Byggnads i samband med Arbetsmiljöveckan valde att granska problemet närmare. 1200 extra genomförda skyddsronder utfördes på stora och små byggföretag. Resultatet är nedslående:

ANNONS

- 90 procent uppvisade brister. Samtidigt är jag inte förvånad, jag har ju själv jobbat som skyddsombud, säger arbetsmiljöombudsmannen Ulf Kvarnström.

Inte värdigt

Resultatet får nu fackförbundet Byggnads att kräva att sanktioner införs mot dem som inte följer Arbetsmiljöverkets föreskrifter, liknande det som redan finns kring fallolyckor.

"Det är inte värdigt Sverige av i dag att arbetares hälsa och liv offras på grund av slarv", säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i en skriftlig kommentar till TT.

Gällande resultatet av undersökningen, säger han:

"När företagen inte riskerar sanktioner är de mindre benägna att följa Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Helt utan risk kan de som slarvar kalkylera hem en vinst".

Joel Edoff i sin tur efterfrågar en ny lagstiftning även om han själv lämnat branschen och numera jobbar som servicetekniker. Skadorna i såväl underarmarna som händerna kommer han dock få leva med resten av livet.

- Jag har minskad känsel i fingrarna och har svårt att stödja mig med högerhanden. Jag har som det heter "vita fingrar" och fingertopparna blir väldigt kalla när temperaturen sjunker samtidigt som jag är stel, säger han.

ANNONS

- Då när man fick beskedet tänkte man ju att det är för jävligt att vid så tidig ålder bli förstörd av yrket.

TT

Fakta: Vibrationsskador

Vibrationsskador uppträder i samband med att man arbetar med olika vibrerande verktyg som vid sågning, borrning och bilning.

Bland symptomen som kan uppträda märks stickningar och domningar i händerna men också värk eller förlorad känsel, särskilt vid kyla. Fingrarna kan också tappa färg och bli vita. Drabbade kan också få förlorad kraft i händerna.

Enligt Arbetsmiljöverket uppskattas mer än 400000 personer inom byggbranschen dagligen med vibrerande verktyg och maskiner i mer än två timmar.

Just vibrationsskador är också den klart mest rapporterade orsaken när det gäller orsaker till skadeanmälningar till Försäkringskassan.

Totalt under perioden 2012-2016 inkom 485 fall av vibrationsskador.

Fram till och med 24 oktober i år har 79 fall rapporterats in.

Källa: Arbetsmiljöverket

ANNONS