Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg hyllar förnyelsen av verksamheten.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg hyllar förnyelsen av verksamheten.

AF-chef öppen för miljardbesparingar

Stor osäkerhet råder kring Arbetsförmedlingens framtid. Allianspartierna vill drastiskt banta verksamheten och nu finns en budget som innebär miljardbesparingar.

ANNONS
|

Ingen regering och oklara effekter av den budget som riksdagen nyligen klubbat. Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg kliar sig huvudet. Men oavsett vem som kommer att bestämma, hos AF finns besparingspotential, låter han hälsa, något som inte tillhör vanligheten – att en myndighetschef i samspråk med politikerna säger att här finns pengar att spara.

- Nej, men vi är i ett sånt skick i dag att vi klarar väldigt stora förändringar, säger Sjöberg.

ANNONS

Nöjd mer resultat

Med det vill han förstås skicka signalen att det förändringsarbete som Arbetsförmedlingen gått igenom, och som Sjöberg initierat, har gett bra resultat.

- Den har i mångt och mycket kommit väldigt långt. Våra resultat går upp och vi är nu ledande inom digitalisering, säger Sjöberg.

Förnyelseresan, som den kallas, har som mål att bli ledande på matchning av arbetslösa till jobb. Men just detta, tycker arbetsgivarorganisationer och allianspartierna, har varit ett stort misslyckande. AF förmedlar alldeles för få jobb. Och nu ska myndigheten bantas. En halv miljard kronor låg redan på bordet från S/MP-regeringen. Nu toppas den siffran med ytterligare närmare 400 miljoner kronor i den budget som M/KD, med SD-stöd, fått igenom riksdagen för 2019.

- Vi klarar det. Sen vill Moderaterna dra ner med ytterligare 800 miljoner för 2020. Ja, vi skulle nog kunna klara det också, vi är mycket mer effektiva i dag, säger Sjöberg som dock gärna ser att just de pengarna återinvesteras i Arbetsförmedlingen i bland annat ett arbete att mer intensivt jobba med de långtidsarbetslösa.

ANNONS

Lägga ner

Han är inte direkt orolig för allianspartiernas ambition att "lägga ner Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form" och lägga resurserna på att hjälpa långtidsarbetslösa och låta de privata förmedlarna sköta jobbmatchningen. Som myndighetschef vill han dock hålla sig hyfsat politiskt neutral.

- Jag varken vill eller kan kommentera det, det är ett alldeles för litet underlag för att veta vad de verkligen menar. Det kommer att krävas att man verkligen utreder och tänker igenom noga hur man ska göra, säger han.

- Det finns inget som tyder på att de privata är bättre på matchning än Arbetsförmedlingen, det finns heller ingen forskning som tyder på det, fortsätter Sjöberg.

Möjligtvis är de privata dyrare, enligt Sjöberg och refererar till externa undersökningar.

- Därför ska man vara försiktig med reformer.

ANNONS

Rusta och matcha

Mycket ligger redan på privata förmedlare. Arbetsförmedlingen handlar upp privata förmedlingsaktörer och utbildning för närmare sex miljarder kronor, vilket kan jämföras med myndighetens egna anslag kring åtta miljarder kronor.

AF:s viktigaste uppdrag?

- Hålla arbetskraften så nära arbetsmarknaden som möjligt.

Konkret innebär det att rusta de arbetslösa, matcha dem till jobb och kontrollera/följa upp att de håller sig aktiva. Forskning har visat att passivt bara betala ut ersättning riskerar permanenta arbetslösa för alltid.

Räds ett nyval

Närmast gäller nu att hantera den budgetmässiga ryckigheten som uppstått. M-KD-budgeten kräver av AF, om den ska nås, att banta personalstyrkan med hela 4500 personer nästa år, men sen kommer myndigheten att direkt efter det behöva nyrekrytera inför 2020, enligt myndighetens egna beräkningar. Det här skapar förstås osäkerhet och är något politikerna inte har förstått, enligt Sjöberg.

- Det här blir ju väldigt dramatiskt för personalen, säger han och konstaterar att han inte har någon regering på plats att prata med.

ANNONS

- Det absolut sämsta för oss vore ett nyval, säger Mikael Sjöberg.

TT

Fakta: Sjöberg om budgeten

Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetreservation vann striden i riksdagen över övergångsregeringens budget. Väntade effekter blir, enligt AF:s generaldirektör Mikael Sjöberg:

Cirka 4500 anställda av totalt omkring 13100 på Arbetsförmedlingen måste eventuellt bort i det korta perspektivet, för att klara en budget i balans 2019. Men egentligen innebär nedbantningen runt 2200–2400 färre anställda på lite sikt.

Stopp för anvisning av nya extratjänster.

Begränsning av nya introduktionsjobb.

Detta tillsammans kan komma att ge ökad långtidsarbetslöshet.

ANNONS