Den västsvenska fordonsindustrin skulle drabbas hårdast av amerikanska biltullar. Arkivbild.
Den västsvenska fordonsindustrin skulle drabbas hårdast av amerikanska biltullar. Arkivbild.

3 900 svenska jobb riskeras i tullkriget

Tusentals jobb riskeras om USA går vidare med fordonstullar, visar en ny studie beställd av regeringen. Värst drabbad skulle industrin i väst bli, men på Västsvenska handelskammaren tonar man ned riskerna.

ANNONS
|

Rapporten som regeringen beställt av Berns universitet i Schweiz visar att omkring 3900 jobb inom fordonsindustrin ligger i farozonen. En överdriven siffra, enligt Trouvé.

- Det har jag lite svårt att tro, jag är inte så oroad för sådana konsekvenser.

Enligt honom är lastbilstillverkaren AB Volvo och Volvo Cars Sveriges största bolag. Båda har en betydande produktion i Västsverige, men även med verksamheter på de flesta marknaderna runt om i världen.

ANNONS

- Jag är övertygad om att bolagen anpassar sig efter de förhållanden som gäller. Sedan kan man inte förringa USA-marknadens betydelse.

Tusen fler jobb

Även de redan införda importtullarna på stål och aluminium riskerar svenska jobb, enligt studien.

Omkring 800 arbetstillfällen i den svenska stålindustrin finns i skottgluggen, inte minst på transportsidan.

Samtidigt har EU:s och andra länders motåtgärder en dämpande effekt då arbetstillfällen i vissa sektorer förväntas öka.

- Den svenska ekonomin har i helhet vunnit jobb, närmare bestämt 1000 arbetstillfällen. Det här visar att USA:s tullar slår mot industrin men att EU:s motåtgärder är tillräkligt kraftfulla för att slå tillbaka.

Ovisst läge

Läget är fortfarande ovisst, enligt Linde, som hänvisar till den utredning som Trump-regeringen beställt kring ytterligare handelsåtgärder.

Men efter toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har en arbetsgrupp tillsatts för att utveckla samarbetet. Så länge det arbetet pågår kommer troligtvis inga amerikanska fordonstullar att införas.

ANNONS

Enat EU viktigast

- Det viktigaste är att EU står enat i de vaga förhandlingarna och att de pågår så länge det bara går. Vidare behöver vi förbereda motåtgärder kring eventuella biltullar, som kan komma, säger Ann Linde.

Den svenska exporten av bilar och andra fordon till USA uppgår till 21 miljarder kronor per år och är efter Europa Sveriges viktigaste exportmarknad.

TT

Fakta: Resultatet av USA-EU-mötet

Mötet mellan EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och USA:s president Donald Trump ledde till en överenskommelse om ett antal punkter:

Att samarbeta för att undanröja tullar, handelshinder och subventioner på industrivaror vid sidan av bilbranschen.

Att verka för att minska handelshinder och öka handel med tjänster, kemiska produkter, läkemedel och medicinska produkter.

Att EU ska köpa mer sojabönor och naturgas från USA.

Att samtal ska "lösa" frågan om både de tullar USA har infört för import av stål och aluminium från EU och de tullar på amerikanska varor som EU har svarat med.

Att inleda dialog för att underlätta handel, undanröja byråkratiska hinder och minska kostnader.

Källa: EU-kommissionen, Reuters.

ANNONS