Telia Soneras ex-vd Lars Nyberg i tingsrätten. Han är en av tre tidigare höga chefer som nu ställs inför rätta.
Telia Soneras ex-vd Lars Nyberg i tingsrätten. Han är en av tre tidigare höga chefer som nu ställs inför rätta.

Åklagare: Teliamejl avslöjar Karimovas roll

Flera mejl som nådde Teliachefer visade att företaget medvetet närmade sig den uzbekiske diktatorns dotter Gulnara Karimova, sade åklagaren när rättegången om bolagets misstänkta miljardmutor började. Ex-vd Lars Nyberg borde ha avbrutit avtalen, anser åklagaren.

ANNONS
|

För att etablera sig i Uzbekistan var man tvungen att smörja president Islam Karimov eller hans dotter Gulnara Karimova, ville åklagaren Gunnar Stetler demonstrera i Stockholms tingsrätt.

Mejl visar vikten av möten med "Damen", "dottern G", eller rent ut "Gulnara Karimovas telekomrepresentant", fastän den senare var vd för Telias konkurrent.

Dokument visar också att den uzbekiska partnern ska leverera licenser och beskydd, anser Stetler.

- Kan man lova att leverera det, då kontrollerar man telekommarknaden, sade Stetler i sitt inledande anförande.

ANNONS

Förnekar brott

Med belopp på över tre miljarder kronor kommer inget annat åtal i närheten av de misstänkta mutor som Telia Sonera (numera Telia Company) ska ha betalat Uzbekistans diktatorsdotter Gulnara Karimova åren 2007–2010. Betalningarna skedde enligt åklagaren i utbyte mot att Telia skulle få vara mobiloperatör i det extremt korrupta centralasiatiska landet.

Tre chefer ställs inför rätta. Förutom ex-vd Lars Nyberg även den förre högste chefen för verksamheten i forna Sovjetländer, Tero Kivisaari, samt en tidigare högt uppsatt jurist i bolaget. De riskerar fängelsestraff på mellan sex månader och sex år om de fälls för grov bestickning, det vill säga att ha betalat mutor.

Alla tre tilltalade avfärdar anklagelserna.

Vd Lars Nyberg borde ha avbrutit avtalen när han insåg att det inte stod rätt till, anser åklagaren.

Inga detaljkunskaper

Det bestrids av Nyberg och hans advokat Stephane Pleijel. Att gå in i Uzbekistan beslutades av Telia Soneras styrelse i juni 2007, tre månader innan Nyberg blev vd.

- Att avbryta avtal kan endast ändras av ett nytt styrelsebeslut, sade Pleijel.

Den frågan togs inte ens upp av styrelsen.

ANNONS

Ex-vd:n hade heller inga detaljkunskaper om avtalen, hävdar Pleijel.

- Lars Nyberg har förvisso haft ett övergripande ansvar, däremot är det inte fråga om ett strikt straffrättsligt ansvar för allt som sker i ett bolag, sade han.

Stort intresse

Det var ett stort medieuppbåd som samlades i Stockholms tingsrätt. Utanför rättssalen sade Nyberg att han är glad att han nu äntligen är i tingsrätten, efter sex års utredning.

- Förhoppningsvis kan jag nu få tillbaka mitt förtroende för svenskt rättsväsende, sade Nyberg.

Alla tre misstänkta förnekar att de visste att pengarna gick till Karimova. Försvaret driver också linjen att den mutlag som fanns före 2012, då de påstådda brotten ska ha begåtts, inte kan användas i detta fall. Skälet, anser de, är att en person som Karimova inte formellt ansvarade för tilldelning av telekomlicenser.

Den tolkningen bestrids av åklagaren.

ANNONS

På onsdagen fortsätter framställningarna, då väntas försvaret ge en utförligare version av händelseförloppet och omständigheterna.

TT

Fakta: Telia i Uzbekistan

Dåvarande Telia Sonera (numera Telia Company), som till 37 procent ägs av svenska staten, gick in i Uzbekistan 2007 med ett licensavtal med en lokal partner, Takilant. Brevlådeföretaget ägs på papperet av en assistent till diktatorsdottern Gulnara Karimova, som beräknas ha tjänat cirka 3 miljarder kronor på affärerna under 2007–2010.

I utbyte fick Telia 3G- och 4G-licenser bland annat.

Skandalen rullades upp av SVT:s Uppdrag granskning 2012 och ledde 2013 till att vd Lars Nyberg avgick och Telias styrelse byttes ut.

Även rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS, båda telekomoperatörer, anklagas för att ha mutat Karimova.

Telia ingick 2016 en överenskommelse med nederländska och amerikanska myndigheter om att betala motsvarande 7,7 miljarder kronor i böter och förverkad vinst för mutor. Bolaget medgav också brott mot amerikansk lag. Nu prövas dock de inblandade chefernas personliga ansvar enligt svensk lag.

Fakta: Gulnara Karimova

Äldsta dottern till Uzbekistans förre president och diktator Islam Karimov som dog 2016. Sågs en tid som hans troliga efterträdare i landet, ett av världens absolut mest korrupta.

Var ägare av det Gibraltarregistrerade brevlådeföretaget Takilant, Telias partner i Uzbekistan. Takilants andel i Telias operatör i landet, Ucell, har sedan beslagtagits av nederländska staten genom en dom där.

46 år, mor till två barn födda 1992 och 1998.

Har flera akademiska examina, bland annat i ekonomi, statsvetenskap (professor vid uzbekiskt universitet) och telekommunikation.

Har representerat Uzbekistan i många internationella och diplomatiska sammanhang, bland annat FN-organ.

Tidigare ägare till flera affärsrörelser, popsångerska, modedesigner och initiativtagare till flera kritiserade hjälporganisationer.

Kom i öppen konflikt med sin familj och dömdes enligt officiella uppgifter 2015 till fem års fängelse för ekonomiska brott.

ANNONS