Bild: Jari Välitalo / Johnny Samuelsson
Bild: Jari Välitalo / Johnny Samuelsson

13 procent fler antagna till Högskolan i höst

Högskolan i Halmstad ökar sin antagning med 13 procent till hösten, vilket gör det till det sjätte mest expanderande lärosätet i landet. Drygt 7 000 har antagits till höstens utbildningar. Populärast är Sjuksköterskeprogrammet.

ANNONS
|

På tisdagen fick alla som sökt till landets universitet och högskolor till hösten veta om de kommit in. Av de 21 983 personer som sökte till Högskolan i Halmstad har 7189 personer antagits till höstens kurser och program. Det är 835 fler personer fler än förra året. Anledningen till de utökade antagningarna är flera.

- Dels har vi utökat antalet platser på de populäraste programmen och kurserna. Men vi har också fler sökande på andra kurser som inte så många sökt innan, som till exempel vissa fristående kurser på distans, säger Selma Sedelius, kommunikationschef på Halmstad Högskola.

Den populäraste utbildningen är, liksom tidigare år, Sjuksköterskeprogrammet i Halmstad med 1 062 reserver till 70 platser. Även Civilekonomprogrammet ligger fortfarande i topp bland de sökande.

ANNONS

En utbildning som ökat starkt i popularitet i år är Lärarutbildningen, dit är reservplatserna lång fler än förra året. Detta trots att ansökningarna till lärarutbildningen i landet generellt har minskat med nästan en och en halv procent. Selma Sedelius tror ändå att det finns ett generellt intresse för läraryrket i landet men att Halmstad Högskola utmärker sig med att hålla en god kvalitet på utbildningen.

- Vår lärarutbildning går framåt väldigt starkt och det är ju jätteroligt. Jag tror att det beror på att vi har gott rykte och har fått goda vitsord från de som avslutat utbildningen här, säger hon.

Även programmet IT-forensik och informationssäkerhet utmärker sig med 42 procent fler reserver till utbildningen än förra året.

Sett över hela landet har antalet antagningar till universitet och högskolor i höst ökat med en procent jämfört med 2015. Liksom tidigare år dominerar de kvinnliga sökande - 63 procent i jämförelse med 37 procent män.

Antagningsbeskeden till höstens utbildningar finns publicerat på Antagning.se. Fredag 22 juli bjuder Högskolan i Halmstad in alla sökande till Sommaröppet där de får chansen att bekanta sig med Högskolan och campus. Sista svarsdag är den 29 juli. Urval två sker den 3 augusti, då får reserverna besked om de kommer in.

ANNONS