Lång process. Bengt Danielsson och Tommy Gustafsson gläds åt att Gullbrannastranden får en säkrare gångbro som inte behöver plockas ned varje höst.
Lång process. Bengt Danielsson och Tommy Gustafsson gläds åt att Gullbrannastranden får en säkrare gångbro som inte behöver plockas ned varje höst.

Nu får Gullbranna sin permanenta badbro

Efter över 20 års väntan ska Gullbrannaborna få en permanent badbro över Genevadsån. Kommunen tänker ansöka om tillstånd hos mark- och miljödomstolen och i bästa fall kan bron börja byggas till våren.

ANNONS
|

– Det här arbetet påbörjade vi för 20–25 år sedan, men än har ingenting hänt. All byråkrati tar kål på det lokala engagemanget, säger Tommy Gustafsson.

Tillsammans med Bengt Danielsson och andra Gullbrannabor har han försökt få till en permanent bro över Genevadsån för att campingturister, naturintresserade och den breda allmänheten ska kunna nå stranden året runt. Halmstads kommuns ursäkter har ofta handlat om att det saknas pengar.

Men nu har kommunen gjort en helomvändning och är på väg att ansöka om tillstånd hos mark- och miljödomstolen.

– Vi hoppas kunna börja bygga bron till våren men jag tror inte att det är realistiskt. Jag vet inte hur lång tid domstolen tar på sig, säger Henrik Larsson, projektledare på teknik- och fritidsförvaltningen.

ANNONS

Genevadsån spärrar möjligheten att komma ut till stranden väster om Gullbranna. Därför har kommunen i många år skött och byggt upp en smal tillfällig bro över ån varje sommar. Förra sommaren fick invånarna lägga ut bron själva eftersom kommunen hade upptäckt att arbetsmiljön var för farlig. Inför årets badsäsong lejdes arbetet ut till ett företag.

Få personer är så glada över den nya bron som Tommy Gustafsson och Bengt Danielsson.

– Vi kommer att känna en väldigt stor lättnad när den är byggd och folk kommer att besöka stranden i större utsträckning, tror Bengt.

Samtidigt är de skeptiska. Hur lång tid kommer det att ta innan bron börjar byggas, om det har tagit 20 år att skicka in en ansökan till mark- och miljödomstolen, undrar de.

Enligt Henrik Larsson har länsstyrelsen redan gett kommunen dispens för att utföra byggnadsarbetena inom Gullbranna naturreservat. Det som behövs från mark- och miljödomstolen är en vattendom som fastställer mellan vilka gränser vattennivån får vara.

– Det är helt obegripligt att kommunen behöver ett utlåtande från miljödomstolen. Brofundamenten kommer inte ens kommer att stå i ån, menar Tommy Gustafsson.

- Eftersom det blir en hängbro som inte behöver stöd i vattnet blir det mycket lättare att få igenom vattendomen, svarar Henrik Larsson.

ANNONS

Invånarnas engagemang tog fart på 1990-talet efter att en liten flicka drunknade i havet utanför Gullbrannastranden. Kanske hade det slutat annorlunda om räddningstjänsten hade haft en bredare bro att ta sig ut på till stranden, i stället för att ta sig dit med båt.

– Vad är ett människoliv värt? Vid sådana tillfällen kan det handla om sekunder, säger Bengt.

Skillnaden med den nya bron är att den blir 170 centimeter bred, vilket gör att räddningstjänsten kan ta sig ut till stranden med sin sexhjuliga motorcykel med släp.

– Det blir också bättre tillgänglighet för barnvagnar och rullstolsburna, säger Henrik Larsson.

Under årens lopp har invånarna känt sig styvmoderligt behandlade av kommunen. I samma veva som politikerna sade nej till en permanent bro i Gullbranna byggdes en spång över dynerna i Frösakull för att tillgängligheten skulle bli bättre för de boende.

– Där behövde man inte äska pengar för att bygga spången och dispensen söktes först i efterhand, menar Bengt.

– Det är klart att det stack lite i ögonen. Då kändes det som att vi bor på fel sida av Nissan, säger Tommy.

Framöver hoppas de på en bättre dialog med Halmstads kommun.

Den permanenta bron över Genevadsån blir en hängbro i trä och stål utan några fundament i vattnet. Gångbron blir ungefär 40 meter lång och 170 centimeter bred.

Bron placeras 240 meter uppströms, söder om den tillfälliga bron. Detta anses mer lämpligt eftersom åmynningen ständigt ändrar sitt läge. På den utvalda platsen bedöms marken vara mer stabil.

Placeringen är inom Gullbranna naturreservat som även ingår i Natura 2000-området Laholmsbuktens sanddynreservat. För att inte störa djur- och växtlivet kommer byggarbetena inte att utföras mellan den 15 april och 31 augusti. Bygget tar cirka två-tre månader.

Projekteringen, materialet och bygget av bron beräknas kosta tre miljoner kronor. Den summan avsattes i höstbudgeten.

Kommunen har utlyst ett samråd där invånare och andra berörda kan komma med synpunkter på bron senast den 4 september.

ANNONS