Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nio frågor till Carl-Johan Forssén Ehrlin

beteendevetare från Huskvarna som toppar försäljningslistor i Storbritannien och USA med en bok för barn som inte kan somna, utgiven på eget förlag 2011.

Boken, Kaninen som så gärna ville somna, gavs ut i engelsk översättning för ett år sedan. Varför tror du den säljer så bra just nu?

– Jag jobbade lite med marknadsföring i England på sociala medier och så började det snackas om boken. Den klättrade på försäljningslistan. När den gick upp i topp som första självutgivna bok nappade medier och sen dess har vi blivit dränkta. Jag och min fru sitter hela dagarna och svarar i telefon och på mejl. Vi funderar på om vi ska ta hit några vänner som kan hjälpa oss att hantera allt. Det är helt chockartat. Men väldigt roligt att nå ut med hjälp till så många familjer.

Hur många språk kommer boken ut på?

– Den finns på sju språk nu, fyra till är på gång, men sedan det här otroliga genomslaget har vi fått förslag från förlag över hela världen. Så det kommer att bli många fler.

På din webbsajt kan man läsa den som e-bok. Varför ger du bort den gratis?

– Jag gillar att hjälpa människor, det är det som driver mig. Många som hör av sig har inte råd att köpa boken och då känns det himla gott att kunna erbjuda dem gratisboken.

Boken är en godnattsaga som ska få barn att somna lättare. Hur går det till?

– Jag använder lite grundläggande psykologiska knep, som att få barnet att känna igen sig och dras med när Kalle Kanin blir trött, lite olika avslappningsövningar som är en del av sagan.

Har du själv barn?

– Ja, min son är två år snart.

Har du provat tekniken på honom?

– Han har fått lyssna på ljudboken sen han låg i magen så han har vant sig vid den. Men han är lätt att lägga och jag kan ju inte säga om det beror på sagan.

Men när du skrev boken hade du inga barn. Varifrån fick du idén?

– Jag hade gett ut två böcker tidigare, om ledarskap och personlig utveckling och hade inga planer på att skriva en barnbok. Men jag fick en så tydlig idé en dag, den bara kom till mig, karaktärerna, hur jag skulle använda mina kunskaper för att hjälpa barn att slappna av. Jag körde bil med min mor bredvid mig som hade somnat. Så jag väckte henne och vi tog fram en gammal servett och började skriva. Det är nästan tio år sen, efter det tog det tre år att utveckla boken så den skulle bli så bra som jag ville. Jag testade den på kompisars barn och på några förskolor.

Har du planer på någon liknande bok?

– Jag får mejl från föräldrar som efterfrågar böcker om tandborstning och potträning bland annat. Lite lockande är det med en potträningsbok. Vi får se.

Tjänar du några pengar på boken?

– Jag vet inga siffror än, men det visar sig, det vore ju kul.