Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

gudiswebb
Föll i finalen. 1–0 hemma hjälpte inte Niklas Gudmundsson (9) och hans blågula lagkompisar eftersom Italien vunnit första finalen i U21-EM i Ferrara med 2–0.

Niklas Gudmundsson minns EM-finalen -92

På tisdagskvällen är det dags – U21-EM-final mellan Sverige och Portugal och den första stora mästerskapsfinalen för ett svenskt herrlandslag i fotboll sedan 1992. Den gången var Halmstads BK:s Niklas Gudmundsson med.

”Gudis”, Niclas Alexandersson och Håkan Svensson var HBK-arna i det U21-landslag (plus Malmö FF:s forne HBK-are Jonas Axeldal) som nådde EM-finalen mot Italien.

– Vi föll verkligen med flaggan i topp, minns han finalmatcherna, där Pascal Simpsons 1–0-mål på nick i matchminut 56 inför drygt 6 000 personer på Värendsvallen i Växjö inte räckte eftersom italienarna hade vunnit den första matchen i Ferrara med 2–0.

– I första matchen följde vi matchplanen till hundra procent, men tyvärr lyckades Italien få hål på oss på slutet och var sedan skickliga att spela på resultatet i returen, säger den i dag 43-årige Niklas och avser Renato Busos och Gianluca Sordos mål i minut 69 och 76.

Men då, för 23 år sedan handlade det inte om något slutspel utan först ett kval, där Sverige i det kombinerade OS- och U21-kvalet gick genom gruppen utan förlust, och sedan i hemma/borta-möten slog ut Holland i kvarten och Skottland i semifinalen.

– Men uppmärksamheten var inte alls lika stor som i dag. Vi hade behövt de svenska fansens stöd på läktarna i Italien.

Det var också ett mycket namnkunnigt svenskt landslag, där tre av de största stjärnorna, Tomas Brolin, Patrik ”Bjärred” Andersson och Joachim Björklund, till final dock var upptagna av A-landslagets EM-slutspel.

– Vi hade precis som det nuvarande U21-landslaget en fantasisk sammanhållning, där vi kände varandra väl. För ju bättre det gick – desto fler samlingar blev det ju, förklarar ”Gudis” som även fick uppleva ett OS i Barcelona, där det dock blev snöpligt respass i kvartsfinalen mot – Australien.

Efter spel i Trönninge, HBK, Blackburn, Ipswich, MFF och Elfsborg slutade Niklas 2002 och arbetar i dag som säljare och marknadsförare på Ocay. Men fotbollen har den forne anfallaren/yttermittfältaren inte släppt, där han är ungdomsledare i HBK:s P13-lag ihop med en annan U21-landslagsmeriterad HBK-are, Rasmus Svensson.

– Jag har alltid känt extra starkt för ungdomsfotbollen och helt naturligt har det blivit att jag följt mina barn, säger han och avser Gabriel, 19, och Johan, 13.

Medan Johan är högerfotad högeryttermittfältare så är Gabriel vänsterfotad yttermittfältare precis som pappa som på onsdag ska spela final i Cup Byggnad för Halland mot Östergötland.

– Jag har haft många av spelarna som ledare så det ska bli kul att se.

Men först väntar U21-finalen mellan Sverige och Portugal på tv.

– Jag var på den galna matchen mot Frankrike i höstas och då fick man ju gåshud. Mot Danmark i lördags var jag på bröllop så den följde jag på mobilen.

– Men finalen tänker jag absolut inte missa. För det skulle inte förvåna mig om laget går hela vägen. Jag tror på 2-1.

MEST LÄST