Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nazister gick till attack med tillhyggen

Strax innan klockan sju gick en grupp nazister till attack med yxa och påkar på järnvägsstationen i Halmstad.

Svenskarnas parti (SvP), tidigare Nationalsocialistisk front, hade utannonserat på sin hemsida att de skulle hålla ett möte i Halmstad för nya medlemmar och intresserade sympatisörer på torsdagskvällen. Vid halv sju hade grupperingen samlat vid vändplatsen utanför stationen. Med vid samlingen fanns även partiledaren Stefan Jacobsson.
En bit bort samlades fem personer som verkade intresserade av nazistgrupperingen, en trolig antifascistisk gruppering. När klockan blivit tjugo i sju hade SvP samlat tio personer. De flesta såg ut att vara i unga åldrar. När de inte längre väntade på några fler sympatisörer, placerade sig nazisterna i tre bilar och körde bort mot viadukten över Victoriagatan.
HP:s utsända, som fått reda på att vit makt-gruppen skulle samlas, var på stationen och kunde se hur nazistgrupperingen pekade bort mot den förmodade motståndargruppen och sedan mot HP–journalisterna.
Men efter en kort stund vände bilarna och kom tillbaka, de ställde sig då bakom pressbyrån på stationen.
Efter en slarvig parkering lämnade flera män bilarna. På given signal sprang de till attack med tillhyggen mot motståndargruppen, som nu fanns på parkeringen utanför stationsentrén. Flera pendlare kunde bli ögonvittnen till Svenskarnas partis anfall.
HP:s utsända kunde se hur en man från nazistgrupperingen höll en yxa i handen och hur partiledaren själv hade ett påkliknande föremål. Polisen uppger att en av de attackerade männen knivskurits i ena skuldran och att han fått uppsöka läkarvård. Alla inblandade på båda sidor om konflikten som förhörts av polisen har varit väldigt förtegna om vad som hänt.
Jag kan tycka att det är märkligt att de från vänsterfalangen inte vill säga något. De borde egentligen ha ett intresse av att lagföra de som attackerat dem, säger vakthavande befäl Johan Johansson.
Hittills står två personer misstänkta för det som inträffat men polisen hade under kvällen inte frihetsberövat någon. Dock påpekar man att det finns goda beslag tagna och att det finns bra chanser att reda ut vad som hänt.