Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Namngiven pekas ut som sexbrottsling i brev till grannar

  Flera kommuninvånare fick i går ett brev där en person i deras bostadsområde utpekas som sexbrottsling. – Jag blir inte så orolig utan snarare irriterad, säger Kajsa Magnusson som inte tycker att det känns trovärdigt.

  Brevet kommer från en sammanslutning som kallar sig ”Grannar i samverkan”. De anger inga kontaktuppgifter men utskicket är daterat i Göteborg.

  De skriver att ”det är med stor avsky vi noterar att er granne finns med i BRS rapport över kända förövare av barnövergrepp”.

  – Jag vet inte vem som har skickat brevet eller vad BRS är, hur trovärdigt är det? Tänk om det bara är hittepå, säger Kajsa Magnusson.

  Enligt avsändaren har den namngivne inte kunnat bindas till brott i Sverige men misstänks ha begått övergrepp i utlandet. Även om det hade rört sig om en dömd person tycker Kajsa, som själv är småbarnsförälder, att greppet är felaktigt.

  – Jag tycker att det känns obehagligt att hänga ut folk. Någon kan ha gjort något i sin ungdom men sedan ändrat sig. Jag tycker hellre att man ska utbilda sina barn om olika risker, vare sig det är trafik eller fula gubbar.

  Även Bertil Qvarfordh, som bor i en annan del av kommunen, har fått ett liknande brev. Han berättar att den utpekade inte längre bor kvar i området. Han hoppas att de som nu bor på adressen som nämns i brevet inte känner sig utpekade.

  – Det kommer kanske att bli trafik runt huset med folk som vill snoka.

  Att informera grannar om misstänkta sexbrottslingar tycker han är bra om det finns grund för anklagelsen.

  – Men om man skickar ut en anklagelse talar man om vem man är, i alla fall ett telefonnummer.

  Att på liknande vis ta lagen i egna händer är ett relativt välkänt fenomen i länder som USA och England. Sven-Åke Lindgren, kriminolog vid Göteborgs universitet, vet inte om det har skett tidigare i Sverige.

  – I ett internationellt perspektiv har vi varit relativt förskonade från extrarättsliga åtgärder.

  Han tycker att handlandet inte bara är otrevligt utan också direkt farligt och kallar det ”en oövertänkt panikåtgärd från några brusskallar.”

  – Den här personen kanske är oskyldig men har ingen möjlighet att försvara sig. Det är en väldigt oansvarig och farlig utveckling eftersom vi har ett fungerande rättsystem. Har de något att komma med ska de naturligtvis kontakta polisen.