Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180721-gunsnroses-714452_se.hp_1.jpg
Axl Roses röst håller inte hela vägen under lördagens konsert på Ullevi.

Svajigt Guns N’ Roses charmar med klassiker

Guns N’ Roses får en trög start på Ullevi i Göteborg. Bandet hinner halvvägs igenom sin mastodontkonsert innan “Sweet child o’ mine” väcker liv i arenan. Göteborgspubliken är redo för allsång först när Guns närmar sig extranumren.

Folk strömmar fortfarande in vid planens kortsida när Guns N’ Roses drar i gång kvällen. Bandet har gjort snart 150 spelningar under den här turnén och i vad som måste kunna kallas en tradition öppnar de med “It’s so easy”, låten som även var den första officiella singeln inför släppet av debutalbumet “Appetite for destruction”.

Duff McKagan, bandets ursprungliga basist som tillsammans med gitarristen Slash återvände till GN’R för mer än två år sedan, blinkar snyggt till Göteborgspubliken med en t-shirt där “Hisingen” står tryckt i eldsflammor över bröstet – och bär senare under kvällen en med Hellacopters logo.

Händerna i luften

Medan sommarsolen sjunker bakom scenen fylls arenan och Slash börjar stöka i gång introt till “Welcome to the jungle”. Nu vaknar publiken i Göteborg på allvar och tusentals armar sträcker sig mot himlen.

Axl Rose har inledningsvis kämpat lite med rösten, men det verkar publiken strunta i när han kraxar sitt “Do you know where you are, you’re in the jungle baby – you’re gonna die!”.

Mycket mer mellansnack än så blir det inte under den tre timmar långa konserten och redan efter fyra låtar måste Axl Rose ta paus.

Introt till “Double talkin’ jive” dras ut i ett mer än lovligt segt jam medan sångaren smiter bakom scenen och låter publiken vänta en bra stund innan han kommer tillbaka. Sångaren bjuder tillbaka när han springer ut mot sidan av scenen och flirtar med de fans som köpt sig en plats längst fram.

Få höjdpunkter

Det går inledningsvis ganska trögt för GN’R. Bandet kämpar för att väcka liv i publiken och hinner halvvägs igenom sin konsert innan de får Ullevi att explodera med en skarpladdad “Sweet child o’ mine”.

Det är långt mellan höjdpunkterna men Ullevi är fint när Axl Rose har satt sig tillrätta bakom en svart flygel längst fram vid scenkanten för att framföra “November rain” och hela arenan stämmer in i allsångsnumret “Knocking on heavens door”.

Tyvärr blåser det i Göteborg denna lördagskväll och ljudet på Ullevi är ojämnt. Om det är arenan, vinden eller brist på konditionsträning ska vara osagt men i många lägen förvandlas Axls sång till ett mumlande som bara avbryts när sångaren halvt kväver sig i försöken att pressa upp rösten till de högsta tonerna.

Fakta: Världens farligaste band

TT

Det amerikanska rockbandet Guns N' Roses bildades i Los Angeles 1985. Genombrottet kom med debutalbumet "Appetite for destruction", men det tog sin tid. När skivan släpptes 1987 gick den in på plats 182 på den amerikanska albumlistan. Först efter drygt ett år, när skivbolagschefen David Geffen personligen övertygat MTV om att spela bandets videor, klättrade skivan till listans förstaplats. I dag har skivan sålts i fler än 30 miljoner exemplar, vilket gör det till det bäst säljande debutalbumet någonsin i USA.

Uppföljarna till "Appetite", de två dubbelalbumen "Use your illusion" 1 och 2 släpptes 1991 och gick in på plats 1 och 2 på Billboards albumlista. Till dags dato har bandet sålt fler än 100 miljoner skivor och bandets pågående turné räknas som en av de mest inkomstbringande i historien.

Framgången var inte given för Guns N' Roses. Under en period i bandets tidiga historia bodde samtliga bandmedlemmar i det garage där de också hade sin replokal och pengarna kom från knarkförsäljning. Bandet blev ökänt, först i Hollywood, sedan i världens rockpress, och kom att kallas "världens farligaste band".

Den mastodontturné som följde utgivningen av "Use your illusion" pågick i två och ett halvt år, och med 194 konserter i 27 länder blev turnén en av de största någonsin. Turnén ledde dock till att Guns N' Roses föll sönder.

Sedan var sångaren Axl Rose länge den enda originalmedlem som fortfarande var med i bandet. När han 2008 släppte albumet "Chinese democracy" hade det varit i princip tyst om bandet i mer än tio år. Häromåret återvände originalgitarristen Slash och originalbasisten Duff McKagan till Guns N' Roses som gav sig ut på den pågående "Not in this lifetime tour".

I dag består Guns N' Roses, förutom originaltrion, av Dizzy Reed, Richard Fortus, Frank Ferrer och Melissa Reese.

MEST LÄST