Margareta Ek gläds över stöd från akademien

Plötsligt fick hon bidrag – från Svenska akademien. – Det är helt fantastiskt, säger Margareta Ek som ska sätta upp pjäsen "Isskåpet", vid hundraårsjubileet av författaren Elsa Graves födelse.…

ANNONS
|

Det är en jublade glad Margareta Ek som vi möter på tisdagen, på Dramalogen i Halmstad där hon är verksamhetsledare.

Allt är på topp.

– Solen skiner, jag fyller år och blir gratulerad av främmande människor på gatan, säger hon.

Ja, ryktet har redan spridits på sociala medier om presenten som Margareta fick en dag före sin bemärkelsedag.

Det kom ett brev till hennes hem i Ysby.

– Det var ett hur fint brevpapper som helst med guldrand, undertecknat av Svenska akademiens ständige sekreterare Sara Danius, och det stod att jag skulle få 50 000 kronor.

Margareta hade sökt pengarna för att sätta upp pjäsen "Isskåpet" 2018, då det är hundra år sedan författaren Elsa Grave föddes.

ANNONS

– Jag vill medverka vid jubileet, jag har regisserat fem av hennes pjäser tidigare, säger Margareta.

Hon hade tidigare sökt och fått löfte om stöd från Halmstads kommun (där Elsa Grave bodde en stor del av sitt liv) och Region Halland, men det fattades ändå pengar.

– Någon sa att man kunde söka bidrag hos Svenska Akademien. Jag tvivlade men skickade ändå dit ett brev, och ombads att komplettera det – vilket jag gjorde.

Det är ytterst ovanligt att akademien stöttar teateruppsättningar och Margareta hade nästan glömt bort hela saken när hon fick det gyllene brevet.

– Jag blev så fruktansvärt glad, nu får projektet en helt annan uppmärksamhet.

Margareta beskriver "Isskåpet"(1952) som en historia om kärnfamilj och konvenans, ett drama fullt av bitande ironi och svart humor.

– Jag är säker på att den passar en modern publik.

Premiären är planerad till februari 2018 och Margareta kan nu – stärkt av alla positiva besked – börja leta skådespelare (det finns sex roller i "Isskåpet") och teknisk personal.

– Det är redan klart att två roller ska spelas av komikern Josefin Johansson och Angelica Ahlefeldt-Laurvig, Elsa Graves dotter. Vi två har jobbat ihop med tidigare Grave-pjäser.

Allt låter så bra, men tänk om du inte hade fått stöd från akademien. Hade du satt upp pjäsen ändå?

ANNONS

– Ja, så är det med oss kulturarbetare, vi gör alltid allting ändå, säger Margareta Ek med ett skratt.

– Men nu kan vi gå till verket med ett svindlande gott humör.

Lite om Elsa Grave

Elsa Grave (1918-2003) skrev poesi, romaner och dramatik.

Debutsamlingen "Inkräktare" (1943) inledde en omfattande produktion på fri vers, som utvecklades från ett modernistiskt symbolspråk till ett mer verklighetsnära idiom.

Genomgående drag är poetisk lekfullhet och sinnlig konkretion, som ofta förenas med abstraktioner, humor, lidelse, kvinnlig tematik (könsrollen, moderskapet) och civilisationskritik.

Bland hennes pjäser kan nämnas "Påfågeln" (1952), "Isskåpet" (1952) och "Sphinxen" (1963).

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS