Svartenbrandt hann aldrig sitta fängslad på Långholmen, men blev utvärderad på den psykiatriska avdelningen när han var 17–18 år gammal, berättar Ola Brising.
Svartenbrandt hann aldrig sitta fängslad på Långholmen, men blev utvärderad på den psykiatriska avdelningen när han var 17–18 år gammal, berättar Ola Brising.

Söker sanningen om "Sveriges farligaste man"

Sveriges farligaste man – eller en charmig Robin Hood-karaktär? För att komma bakom fasaden på den ökände brottslingen Lars-Inge Svartenbrandt har Daniel Fridell och Ola Brising skrivit en bok i genren true crime.

ANNONS
|

Åsikterna går isär om Lars-Inge Svartenbrandt, som dog i en brand 2016. Hans liv som en av Sveriges mest omskrivna brottslingar fortsätter att fascinera och efter att ha kokat ned 100 timmars material till en tre timmar lång dokumentärserie hade regissören Daniel Fridell en önskan om att berätta historien i ett längre format.

- Det var så mycket som inte fick plats. Då började jag och Ola prata om att skriva en bok. Svartenbrandt dog precis innan vi hade gjort klart serien och nu kunde vi få med hur han berättade sina historier på ett mer personligt sätt, genom att skildra hans innersta tankar, säger Daniel Fridell.

ANNONS

Sambo med dottern

Han är regissören bakom "Sökarna" och "Blodsbröder" och van vid att skildra den kriminella världen. Ola Brising har skrivit "Rövardotter" om Jackie Ferm, Lars-Inge Svartenbrandts dotter som han är sambo med sedan några år. Trots viss familjelojalitet har han känt sig fri att skildra svärfaderns mörkare sidor.

- Jag kan inte säga att vi var nära, men jag lärde känna honom de sista åren av hans liv. Daniel är bra på att dramatisera och under arbetet med boken har jag ibland känt att "så där skulle han aldrig säga". Jag hyser en del respekt, mycket på grund av att min sambo är hans dotter, så det är mer med tanke på henne än på honom, säger han.

Under sin långa brottskarriär gjorde sig Svartenbrandt skyldig till en lång rad rån och grova våldsbrott. Han dömdes bland annat för att ha tagit gisslan, skjutit och skadat poliser och för att ha huggit ned en fängelsevakt vid en rymning.

Året innan han dog dömdes han till en månads fängelse för att ha dödshotat sin dotter i hennes och sambons gemensamma lägenhet. Ola Brising vittnar om att det fanns två sidor av svärfadern.

ANNONS

- Han ändrades ganska mycket med åren. Han var jättetrevlig, vältalig och kanske lite uppfylld av sig själv även på äldre dagar. Han ville gärna prata om sig själv och tog mycket plats. När han flippade blev han en annan person, det var verkligen Dr Jekyll och Mr Hyde, säger han.

Misshandlad på ungdomshem

Författarna har försökt skildra dessa båda sidor och även grävt efter svar på hur han hamnade snett i livet. Därför är en stor del mitt i boken en tillbakablick till barndomen, innan Lars-Inge bytte namn från Andersson.

- Det har varit svårt att berätta om när han till exempel blev misshandlad på ett ungdomshem. Det har han bara gett glimtar av och vi saknade ett sammanhang för att berätta hela historien. Då har vi fått intervjua andra som var där vid samma tid om hur det var att vistas på hemmet och försökt täppa till hålen med fiktion, säger Daniel Fridell.

ANNONS

Ola Brising fyller i:

- Vi har haft ambitionen att berätta sanningen, men ett sådant här projekt gör det väldigt tydligt att det är svårt att veta vad som är sant. Han blev någon form av mediekändis på 70-talet, den charmige och stilige bankrånaren. Antingen beskrevs han som en otroligt gentlemannamässig person eller totalt livsfarlig. En så enkel bild av en människa överensstämmer inte med verkligheten.

TT: Har ni fått fram några nya uppgifter under arbetet med boken?

- Det är märkligt att han aldrig sade i intervjuer att han skänkte en del av rånbytet till välgörande ändamål, till frihetsrörelser i Afrika. Det är det medfångar och andra vänner som har berättat, säger Daniel Fridell.

De mjukare sidorna hos den förhärdade brottslingen har Ola Brising också fått uppleva.

- Han har brytt sig om människor, speciellt dem som stått honom nära. Man förstår när man läser rättegångsprotokoll att han var jävligt hård när han var ung. Men samtidigt har han haft någon sorts tjuvheder och Robin Hood-mentalitet. Att stå upp mot överheten och ge sig på dem som gör honom illa.

ANNONS
TT

Fakta: "Svartenbrandt: Sveriges farligaste man"

En biografi i genren true crime, som innebär att man berättar en historia om ett brott eller en brottsling med fiktiva element. Boken är skriven av journalisten Ola Brising, som tidigare har skrivit Lars dotter Jackie Ferms självbiografi ”Rövardotter”, och den prisbelönte filmregissören Daniel Fridell, som även regisserar en dokumentärserie om Svartenbrandt som sändes på CMore i november.

Boken ges ut på Storyhood den 1 februari.

Fakta: Lars-Inge Svartenbrandt

Lars Carlander, tidigare känd som Lars-Inge Svartenbrandt, var en av Sveriges mest notoriska återfallsförbrytare. Han satt i fängelse i nästan 40 år av sitt liv.

Året innan han dog åtalades han för att ha hotat och försökt sparka poliser som skulle gripa honom i Kopparberg, då han var misstänkt för bland annat grovt vapenbrott.

2009 dömdes han till flera års fängelse för ett bankrån i Säter.

Han har under flera årtionden klassats som en av landets farligaste förbrytare. Genom åren var han inblandad i många uppmärksammade brott och rymningar.

Bland de mer omskrivna var rånet mot postkontoret på Döbelnsgatan i Stockholm hösten 1979. Han genomförde kuppen tillsammans med en kamrat. Båda var beväpnade med automatkarbiner och bar gummimasker som föreställde Elvis Presley och John Travolta.

Under flykten sköt de 19 skott mot en polisbil. I bilen åkte tre poliser som skadades allvarligt. Carlander och hans kumpan tog även under flykten sju personer som gisslan.

ANNONS