I Folkets hus. Under repetitionerna övar Falkenbergsrevyn (just denna gång utan Beppe Wackelin) bland annat på en låt om turistströmmen till Ullared.
I Folkets hus. Under repetitionerna övar Falkenbergsrevyn (just denna gång utan Beppe Wackelin) bland annat på en låt om turistströmmen till Ullared.

Revyn vill ge skratt efter en dyster höst

Efter höstens terrordåd och flyktingkatastrofer tänker Falkenbergsrevyn försöka bli en motvikt som sprider glädje. – Människor behöver skratta, säger Magnus Wernersson.

ANNONS
|

Svåra samhällsfrågor och tunga känslor har präglat den senaste tiden, där många oskyldiga människor har omkommit eller dödats. Det lär märkas i Falkenbergsrevyn, som baserar sina nummer på verkliga händelser.

–En bra revy ska spegla både sött och salt. Vi tog upp massmordet på Utøya för några år sedan och kommer att beröra flyktingströmmen i en stämningsfull sång, berättar producenten Magnus Wernersson.

Numret om mjölkböndernas situation har också en lite allvarligare ton, medan U21-landslagets EM-guld i fotboll förstås går i dur.

Enligt Wernersson brukar revypubliken skratta rejält två gånger i minuten, vilket alltså skulle ge hela 240 garv per föreställning.

ANNONS

–Vi hoppas locka till ännu fler skratt. Efter en sådan här höst känns det viktigare än någonsin att samlas runt skrattet och den kraft det ger, säger Magnus.

Försäljningen går bra. Resultatet brukar landa på 25 000 och redan nu är 14 000 biljetter sålda, vilket är mest i landet för en nyårsrevy.

Uppsättningen har fått namnet Ute & reser – en världslig revy, och europeiska händelser som tas upp är skandalen kring fotbollsbossen Sepp Blatter och Greklands ekonomiska problem, i en slags uppföljning på ett nummer från 2011.

På hemmaplan skojas det om avklädda aktiviteter i Mellbystrand och Åsa Romsons klavertramp.

–Vi blandar som vanligt ny och gammal musik och har med tre av årets melodifestivallåtar, Heroes, Guld och gröna skogar och jojken.

Vem dansbandsdängan Kom hem riktas till är hemligt ett tag till.

I revyn dyker en välkänd figur upp för första gången sedan 2013 och skojar om sina reseäventyr.

–Jag hade egentligen redan pensionerat Fågelskådar’n, men jag hörde att många har saknat hans vitsar, så till slut föll jag för trycket att låta honom återuppstå, säger Håkan Runevad.

Innehåller årets monolog lika mycket under bältet-humor som förr?

–Det varierar, men hittills i år är jag väldigt snäll på den fronten. Fågelskådar’n älskar kvinnor och är inte så vidsynt att han alltid förstår riktigt vad han säger. Han har inget ont i sig och när han drar en vits finns inget fult eller förnedrande bakom, fortsätter Runevad.

ANNONS

Två nyare gubbar, som inte är lika kända än, återkommer också – Lasse och Arne, spelade av Håkan och Bengt Ivarsson. De har tidigare synts som FFF-supportrar och måttligt nyktra generaldirektörer på ”Tillfestverket”. Nu blir duon inblandad i den nya fotbollsarenan med det omdiskuterade namnet där ordet ”Alkoholfri” ingår.

–Vi har utvecklat en speciell relation på scenen där jag kan hitta på saker i stunden, medan Bengt står för tryggheten. Han kan bli frustrerad när jag lämnar manuset, men vet att jag styr tillbaka. Vi har en grundversion men inför publik kan vad som helst hända.

När H P kollar läget i Folkets hus drillas aktörerna av koreografen Emelie Hag Sandelius, i ett nummer om turistintresset för Ullared.

–Det är kul, för nu har vi chansen att bygga upp revyn. Men i början händer det att texterna försvinner när man ska lära sig dansstegen. Jobbigast under en repperiod är om det blir sena ändringar, säger Eva-Lotta Bernström, som har gjort över tusen föreställningar sedan hon kom med inför revyn 1987.

ANNONS

Revyns nyaste medlem veckopendlar från Västerås inför sin tredje uppsättning i Falkenberg.

–Jag tycker att vi har många färgsprakande, fantasifulla nummer som blir roliga eftersom vi har fångat händelserna på ett kul sätt, säger Andreas Sköld.

275 timmar under 29 dagar är avsatta för repetitioner och sedan testar Falkenbergsrevyn föreställningen inför publik fem gånger innan det är dags för premiär på Trettondagsafton den 5 januari.

ANNONS