Lyckad uppföljare. En spänningsroman med en skickligt hopfogad intrig och spänning även på ett djupare plan. Det tycker vår recensent om Joakim Zanders Orten, den fristående fortsättningen på Simmaren.
Lyckad uppföljare. En spänningsroman med en skickligt hopfogad intrig och spänning även på ett djupare plan. Det tycker vår recensent om Joakim Zanders Orten, den fristående fortsättningen på Simmaren.

Spänningen ligger på ett djupare plan

ANNONS
|

Joakim Zander debuterade 2013 med spänningsromanen Simmaren. Nu kommer uppföljaren, Orten, med delvis samma persongalleri, men även med ett par nya karaktärer att lära känna.

Yasmine Ajam lämnar Stockholmsförorten Bergort för att skapa sig ett liv i New York och hon har inga planer på att återvända hem. Inte förrän hon får höra oroande nyheter om sin yngre bror, Fadi, som hon lämnade kvar i förorten. Han har anslutit sig till IS och enligt uppgift dött under strider i Syrien. Men så får hon en bild skickad till sin mobil, som visar att han kanske lever och kanske återvänt till Orten. Yasmine åker för att leta upp honom.

ANNONS

Samtidigt arbetar Klara Walldéen, som fått jobb på ett forskningsinstitut i London, med en viktig rapport som ska presenteras vid ett möte i Stockholm. När hennes dator blir stulen och en kollega mystiskt dör inser hon att hon kommit någonting stort på spåren. Någonting som hon inte borde rota i, och som har oväntade förgreningar.

Det finns tre berättarperspektiv i boken. Dels är det Fadi som talar direkt till sin syster om allt från uppväxten och framåt. Om känslan av främlingskap, om suget efter gemenskap som leder honom till ”bröderna”, om förvirringen, besvikelsen, livet som aldrig blev.

De två andra perspektiven skiftar mellan Yasmine och Klara och är berättade på ett mer traditionellt sätt. Det är här den yttre spänningen finns. Men det är Fadis berättelse som griper tag och berör, som kryper under huden och stannar kvar.

Efter att ha läst boken minns jag knappt alla turer kring Klaras forskningsprojekt eller alla incidenter som Yasmine råkar ut för. Den riktiga spänningen ligger på ett djupare plan och allt det andra känns egentligen onödigt. Romanen hade fungerat utmärkt ändå.

Ändå är intrigen skickligt hopfogad och tyngs inte alltför mycket av de märkliga sammanträffanden som tyvärr måste till när olika trådar ska tvingas samman.

ANNONS

Joakim Zanders första roman har sålts till 30 länder och filmrättigheterna har köpts av ett amerikanskt filmbolag. Det skulle förvåna mycket om inte Orten går samma väg. Som film kommer den troligen att förlora djupet men säkert bli snygg, inte minst med scenerna från förortsupproren som blossar upp under några heta augustidagar 2014 och är själva kärnan i berättelsen.

En sak som är trist och som förlaget bär ansvar för är de många korrekturfelen i boken. En eller ett par går att blunda för men inte fler. Här är det fråga om säkert fyrtio, vilket är oförskämt både mot författaren och läsaren.

Fotnot. Joakim Zander kommer till En kväll för boken på Halmstads teater torsdag den 5 november, och han kommer att porträtteras inom kort här på kulturen. Övriga författare på En kväll för boken är Maja Hagerman, Mark Levengood, Cilla Naumann och Carl-Johan Vallgren.

ANNONS