Inga medelmåttor. Johan Persson, Zakarias Hallqvist, Jesper Hillbom och Mårten Hillbom hanterar ett gäng ytterst ovanliga instrument i medeltidsbandet Vagando.
Inga medelmåttor. Johan Persson, Zakarias Hallqvist, Jesper Hillbom och Mårten Hillbom hanterar ett gäng ytterst ovanliga instrument i medeltidsbandet Vagando.

Vagando ger ut album med medeltidsmusik

Med exotiska instrument som skalmeja, tombak, cittern och säckpipa sprider skivaktuella medeltidsbandet Vagando från Halmstad glada melodier över hela Sverige.

ANNONS
|

För att driva ett band som Vagando krävs inte bara ett stort musikintresse, utan ett minst lika stort historieintresse. Därom är vännerna Johan Persson, Zakarias Hallqvist, Jesper Hillbom och Mårten Hillbom överrens.

– Vi uppträder alltid i tidstypiska kläder som vi har sytt själva och musiken utgår från medeltida källor. De kan vara svårtolkade men vi försöker att vara historiskt korrekta, säger Jesper som spelar säckpipa.

– Man får leta mycket i olika länder för att hitta instrument med ursprung i medeltiden och någon som kan bygga dem. Skräcken är att ett instrument går sönder, då gäller det att ha backup för annars kan hela sommaren vara förstörd, säger Johan som står för blåset i bandet med skalmeja och renässansblockflöjt.

ANNONS

Tillsammans med Zakarias på stränginstrumenten groddalira och cittern och Mårten på trummor som tombak och darbuka har Jesper och Johan spelat på allt från medeltidsmarknader till bröllop under sommaren.

Vagando bildades i samband med Halmstads 700-årsfirande för åtta år sedan och fick snabbt många gig som ett av få band inom sin genre.

I helgen syntes de på Primus Vicus, Halmstads medeltidsby, och i dagarna släpptes skivan Dandanah. Bandnamnet kommer från portugisiskans ord för vagabond och dandanah betyder ”sorl” på arabiska.

– Många tänker sig medeltiden som fast och tråkig men i själva verket var kulturen väldigt blandad eftersom man reste mycket. Tack vare korståg och handelsresor kunde en ny komposition redan efter några veckor höras i andra länder, berättar Jesper.

Det bästa med medeltidsbandet tycker kvartetten är att få överraska lyssnarna och göra den ovanliga musikstilen tillgänglig för fler.

– Med ett vanligt rockband har man en enklare mall att följa och instrument som inte tar en hel dag att stämma. Men kopplingen till historia och folkmusik från hela världen gör medeltidsmusiken dubbelt så cool, tycker Mårten.

ANNONS