Cape Wrath. ”Jag kommer aldrig att glömma den platsen, utan Jeanettes bok hade jag aldrig kommit dit.”, säger Sofie Livebrant.
Cape Wrath. ”Jag kommer aldrig att glömma den platsen, utan Jeanettes bok hade jag aldrig kommit dit.”, säger Sofie Livebrant.

Fyrturné åt fyra håll

Sofie Livebrant läser böcker som får henne att sjunga. Emily Dickinson, Silvia Plath, Karin Boye ... Senaste projektet Jeanette Winterson har resulterat i en ny skiva och en turné till fyrplatser i fyra länder.

ANNONS
|

Det är en mörk och regnig morgon i Stockholm. Sofie Livebrant sitter framför brasan. Rökgångarna har gjorts i ordning huset i Gamla stan och nu går det att elda i den gamla bakugnen. Hon lägger in ett vedträ till medan hon förklarar i mobilen vad det var som fick henne att göra musik av Jeanette Wintersons bok Lighthousekeeping (Fyrväktaren).

–Jag blev så tagen av hennes berättelser och hennes sätt att tänka. Hon blandar verklighet och saga. ”Berätta dig själv som en historia, Silver, så känns det inte så farligt”, säger fyrväktaren i boken. Och det är kärnpunkten i mitt arbete. Vi ska inte tro att all fakta om oss är hela sanningen.

ANNONS

Fyrväktaren är den av Jeanette Wintersons böcker som fastnat. Sofi Livebrant har läst den om och om igen och även använt avsnitt ur den som mellansnack på sina konserter.

Boken handlar om en föräldra- lös flicka som växer upp hos en blind fyrvaktare som berättar historier för henne.

Sofie Livebrant mejlade till Winterson och frågade om hon ville skriva sångtexter men fick inte något svar så hon började själv tonsätta boken. Winterson var positiv via sin agent, men någon direkt kontakt blev det aldrig.

–Men det spelar ingen roll. Hon har gett mig den finaste gåvan, lånat ut sitt arbete till mig.

Det här är första gången hon ger sig på att tonsätta prosa.

–Det vara klurigt, jag fick jobba hårt. Men Winterson är så musikalisk så det är ingen fara, men det påverkar musiken. När jag gör musik så tänker jag inte, den kommer bara. Det trycker på, som när man ska föda barn, jag måste sjunga. Jag öppnar boken och letar till sången kommer.

Fyrvaktaren läste hon på svenska men låttexterna är på engelska.

–Det är hennes språk. Orden, tajmingen det är där musiken ligger. Översättningen blir bara en skuggbild. Jag försökte gå över till svenska men det blev inte bra.

ANNONS

I augusti förra året åkte Sofie Livebrant tillsammans med musikerna Nikolaj Busk och Hal Parfitt Murray till fyrplatsen Cape Wrath i Skottland, platsen där Jeanette Wintersons bok utspelar sig, den nordvästligaste punkten i Storbritannien.

–Det var magiskt. En livsvändande resa. Det är skotska långa kullar och branta stup och en enorm utsikt med 240 graders vidvinkel, man ser jordens rundning.

Fyren är numera automatiserad men det finns ett kafé som drivs av en äldre man, som tidigare jobbat för kustbevakningen och som bor i fyrbostaden.

–Han var också magisk. Jag misstänker att han är förebilden för Mr Pew i Fyrväktaren.

Sofie Livebrant och de andra musikerna sov på golvet i fiket i fyra dagar, utan varmvatten och internet.

Tanken är att Lighthouse stories-projektet ska bli en film.

–Först tänkte jag dokumentär, men det blir en musikfilm med berättelser av fyrvaktare.

Ett filmteam följer med på fyrturnén som tjuvstartade förra året med några spelningar i Norge och Skottland. Från början var det tänkt att bandet skulle åka runt i båt, men det gick inte att få ihop rent praktiskt. Alla spelningar når inte riktigt ända fram till fyren, Pater Noster-konserten till exempel blir på Åstol, men man kan se fyren därifrån. En del festivaler har också smugit sig in i turnéplanen. Någon konsert på Cape Wrath blir det inte.

ANNONS

–Tyvärr, det är för långt. Men kanske nästa år. Vi hade velat spela på Vinga men fick nej, den platsen är så förknippad med Evert Taube. De var nog inte redo.

Konserterna på fyrplatserna innehåller två set, i det andra hoppas Sofie Livebrant på medverkan från publiken, med musik och berättelser från trakten, bland annat är gamla fyrväktare inbjudna.

–Jag vill skapa ett kreativt rum där det händer grejer och folk är med. Jag tycker det är konstigt att någon ska stå på scen och några sitter tysta och bara tittar på.

Född: 1972

Bor: Stockholm

Familj: Man och barn

Lyssnar på: Just nu bara på Mumford and sons

Läser: Donna Leon och James Joyce. ”Men till nästa skiva blir det kanske egna texter.”

Aktuell: Med nya albumet Lighthouse stories som släpps i dag, samt fyrturnén som går till fyrplatser i Sverige, Norge, Danmark och Storbritannien bland annat Pater Noster 13/7 och Kullens fyr 14/7.

ANNONS