Läsarmöte. Margareta ”Maggan” Jonsson visste att hon skulle få Camilla Läckbergs nya bok levererad till hemmet på fredagen – men inte att hon skulle få träffa författaren själv.
Läsarmöte. Margareta ”Maggan” Jonsson visste att hon skulle få Camilla Läckbergs nya bok levererad till hemmet på fredagen – men inte att hon skulle få träffa författaren själv.

Margareta fick oväntat besök av Camilla Läckberg

Margareta Jonsson i Söndrum fick en rejäl överraskning på fredagen. Plötsligt knackade Camilla Läckberg på dörren och lämnade över sin nya roman ”Häxan”.

ANNONS
|

Camilla Läckberg besöker Halland i helgen för att lansera sin senaste bok. På fredagen var hon i Ullared och Halmstad.

– Jag åker alltid ut i landet när mina böcker kommer ut, och den här gången börjar vi i Halland. Böckerna vilar på en folklig bas och jag vill vara bland mina läsare, sade författaren när hon landade på Halmstads flygplats på fredagen.

Hon inledde vistelsen med ett hedersuppdrag: att lämna över ”Häxan” till två kvinnor i Halmstad, som hade utsetts bland de tusentals läsare som förhandsbeställt boken.

De två hade fått veta i förväg att en person från bokförlaget skulle komma med boken – men de hade ingen aning om att Camilla Läckberg själv skulle vara med.

ANNONS

Margareta ”Maggan” Jonsson fick därför en mindre chock när hon öppnade dörren hemma i Söndrum, omgiven av hundarna Nisse och Zlatan (en blyg jycke trots sitt kaxiga namn).

Men Maggan fann sig snabbt.

– Jag blir så glad. Jag har alla dina böcker och älskar dem. Men ibland är de så spännade att jag måste ta en paus i läsningen, sa hon till Camilla och öppnade paketet som innehöll ett exemplar av ”Häxan”.

– Jag ska spara boken och läsa på semestern, som börjar en vecka före midsommar, sa Maggan.

Camilla signerade boken och därefter var det dags att vinka farväl och fortsätta till nästa läsare, Annika Kempe på Fyllinge (men dit hann HP inte följa med).

– Jag älskar att möta läsare, speciellt efter att ha suttit isolerad i elva månader och skrivit ”Häxan”. Jag började när min dotter var en månad och den första april fyllde hon ett år, säger Camilla Läckberg.

Hon har i många år åkt runt tillsammans med sin kumpan, Sara Lindgren från hennes bokförlag.

– Det har blivit många road tours, säger Camilla.

ANNONS

Kan du avslöja de värsta incidenterna?

– Helst inte. Men du kan jämföra oss med Thelma och Louise – minus Brad Pitt.

Några större äventyr upplevde duon inte i Halmstad, om man räknar bort mötet med en förvirrad HP-reporter som dirigerade deras bil in på en återvändsgata.

Då händer det betydligt allvarligare saker i ”Häxan” där två små flickor försvinner, med 30 års mellanrum, i bohuslänska Fjällbacka.

– Det är det hemskaste som kan hända en förälder, och jag skriver väl av mig den värsta skräcken, säger Camilla.

I boken berättar hon även om flyktingar som har kommit till västkusten, och författaren har tidigare uttalat sig mot rasism.

Jag antar att du har mött reaktioner?

– Jo, visst har trollen kommit fram och jag har blivit kallad både det ena och det andra, på sociala medier och i handskrivna brev. Det märkliga är att de ofta är illa stavade, fast de är skrivna av människor som är arga över att invandrare är dåliga på svenska.

ANNONS

Du är sensationellt pigg i dag. Jag har förstått att du hade releasefest i Stockholm kvällen innan du flög till Halmstad.

– Ja, det var flera hundra personer och jag hade jättekul. Men jag tog det lugnt, vissa saker lär man sig trots allt med stigande ålder.

Det säger Camilla som under eftermiddagen fortsatte signeringsturnén på Gekås i Ullared.

– Jag älskar det stället, men tyvärr är inte Morgan och Ola-Conny på plats. De är tydligen bortresa och gör en inspelning.

Det var författarens eget förslag att hon skulle åka till köpparadiset i Halland.

– Vi satt på ett stort möte med femton personer från förlaget: marknadsföring, sälj och min agent, och diskuterade lanseringen. Allt var spikat, förutom var jag skulle signera böcker på släppdagen. Förlaget ville att det skulle ske på någon annorlunda plats. Jag bara tittade mig omkring och sa: Hallå, Ullared! Gekås är en så självklar plats, det är konstigt att ingen hade kommit på det tidigare, säger Camilla.

Hon inledde besöket med en lunch på hotellet i Ullared med varuhusets vd Jan Wallberg. När vi träffar henne sitter hon i en soffa i Gekås reception, svartklädd, fixad i håret och redo för att möta ett tvärsnitt av Sverige, som hon säger.

ANNONS

– Jag känner mig hemma när jag kommer ut i landet. Det är det riktiga Sverige, inte Stockholm.

Klockan är kvart i ett. 13.00 börjar signeringen. Camilla Läckberg påminns om tiden.

– Om du vill pudra näsan innan det börjar?

– Nej, jag har redan kissat, svarar författaren och fortsätter prata om valet av plats:

– Gekås är ett folknöje och en upplevelse. Det är en happening, en utflykt och ett äventyr. Det tycker jag är coolt. Jag gillar att möta folk ute i landet.

Fanns det någon beräkning på att du skulle sälja fler böcker på grund av att här finns många kunder på Gekås?

– Nej, det var snarare profilen som lockade. Att det är ett folknöje.

Att vara folklig. Folknöjen. Böcker för folket. En kvinna från landet.

– Jag fick utnämnelsen ”Årets lantis” för något år sedan. Det är det finaste jag fått. Att vara folklig är fint, tycker jag.

Att lämna elitismen och rikta sig mot ”vanligt folk” är något som hörs allt oftare i offentligheten. Då förknippas det visserligen ofta med Sverigedemokraterna i Sverige och Donald Trump i USA.

ANNONS

– Jag har ju alltid gillat folklighet. Jag har varit stolt över att jag kommer från landet. Jag har bott längre i Stockholm men jag har mina rötter och de går aldrig ur. Jag har kallat mig för författarvärldens foppatoffla i många år för att framhäva att jag tycker att det är fint att vara folklig.

Tror du att du uppfattas som folklig?

– Både och. Jag har foten i båda världarna. De som följer mig i sociala medier ser både vardagen med förskolehämtning och -lämning, handla och falukorv i ugn. Sedan är det röda mattan och galakläder men jag tror att många tänker: hon hade ett liv som jag, hon kommer från ett sånt ställe som jag. Lite av en askungesaga, att jag får kliva ur vardagen ibland. Jag tror att det kan vara en fördel att jag har båda världarna.

Sist Camilla Läckberg var på Gekås var 2014, när hon, några vänner och deras barn åkte runt på campingsemester i Sverige, något som de kallade för ”Milfs on tour”. Då fick författaren och hennes gäng komma in och handla i varuhuset efter stängning.

ANNONS

– Jag har sett ett Gekås få andra har sett, tror jag.

Vilket är ditt bästa shoppingtips på Gekås?

– Jag köpte mycket barnkläder då. Det var grymt. Jag har ju fyra barn så jag gick loss på fleecetröjor och galonisar.

Före 2014 hade författaren inte varit i varuhuset på kanske tjugo år, säger hon. Hon vet inte vad som väntar henne när hon nu ska ut och signera.

– Jag vet inte hur mycket folk det är när det är öppet som vanligt.

Fotnot. Camilla Läckberg signerade böcker på fredagskvällen på Akademibokhandeln i Halmstad. I dag är hon på Halmstads bokhandel.

ANNONS