Gustave Courbets tavlor har visats av Nationalmuseum i Stockholm, dock inte "Världens ursprung". Arkivbild.
Gustave Courbets tavlor har visats av Nationalmuseum i Stockholm, dock inte "Världens ursprung". Arkivbild.

Kvinnan från Courbets kända tavla funnen

Identiteten bakom kvinnan som stått modell för den kontroversiella tavlan "Världens ursprung" av Gustave Courbet har avslöjats, skriver AFP. Tavlan föreställer en kvinnas underliv och har sedan den färdigställdes 1866 ansetts vara skandalös.

ANNONS
|

Även i modern tid har tavlan censurerats, så sent som 2011 stämde en fransman Facebook för att ha stängt ned hans konto då han lagt upp ett foto av tavlan.

Konstvetare har varit överens om att kvinnan som poserade för Courbet förmodligen var hans irländska älskarinna Joanna Hiffernan, men tvivel har funnits då Hiffernan var rödhårig och det avbildade könshåret är mörkbrunt. I ett handskrivet brev mellan författarna Alexandre Dumas den yngre och George Sand diskuterar de Courbets arbete och nämner att "interiören av en mademoiselle Queniaux" från operan avbildats.

ANNONS

"Nästan orättvist"

Det är den franske historikern Claude Schopp som upptäckte formuleringen i brevväxlingen.

- Vanligtvis gör jag stora upptäckter efter mycket efterforskningar, men här snubblade jag över den direkt, det känns nästan orättvist, säger han.

Pensionerad dansare

Constance Queniaux var vid tiden pensionerad dansare och älskarinna till den egyptiske diplomaten och konstsamlaren Khalil Bey. Han var också tavlans första ägare och den som tros ha beställt motivet av Courbet.

När Queniaux dog lämnade hon efter sig en tavla av Courbet föreställande kamelior. Alexandre Dumas den yngre skrev romanen "Kameliadamen", som senare filmatiserades med Greta Garbo i huvudrollen och kameliablommor var starkt förknippade med kurtisaner, något som ytterligare stärker teorin att det är Constance Queniaux på målningen, skriver AFP.

TT-AFP

Fakta: "Världens ursprung"

Tavlan målades förmodligen sommaren 1866. Det är en närbild av en kvinnas nakna kropp med könsdelarna i fokus. Hennes ansikte syns inte på tavlan. 2013 rapporterade franska medier att konstvetare och Courbetexperten Jean-Jacques Fernier hittat en målning av en ung kvinnas axlar och ansikte, som skulle kunna vara övre delen av "Världens ursprung". Det har dock inte funnits tillräckliga bevis för att sammankoppla de två tavlorna ytterligare och flera konstexperter avfärdar Ferniers "upptäckt".

Tavlan såldes 1955 på auktion, efter att den både funnits i en antikaffär gömd bakom en annan tavla i samma ram och förts från Frankrike av ryska soldater efter andra världskriget. 1988 ställdes tavlan ut på Brooklyn Museum innan den hamnade på Museum d'Orsay i Paris 1995, där den finns med i den permanenta utställningen.

ANNONS