Akademiledamöterna Horace Engdahl och Anders Olsson. Arkivbild.
Akademiledamöterna Horace Engdahl och Anders Olsson. Arkivbild.

Kulturchefer: Lär bli fortsatta strider

Den skärpta domen mot "kulturprofilen" syltar in Svenska Akademien ännu mer och är besvärande även för Nobelpriset.

ANNONS
|

Den så kallade kulturprofilen fälls för två fall av våldtäkt och döms till 2,5 års fängelse av Svea hovrätt. I tingsrätten fälldes han endast för ett fall.

- Det understryker ju allvaret i de här anklagelserna, säger Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman strax efter att han tagit del av utfallet.

Slag för Akademien

Även om domen är besvärande för kulturprofilen så är den också ett hårt slag för Svenska Akademien eftersom ledamoten Katarina Frostenson, som har kopplingar till kulturprofilen, till skillnad från i tingsrätten vittnade till den dömde mannens försvar.

ANNONS

- Det gör att Svenska Akademien får ett direkt band till den här domen och den dömde mannen på ett sätt som man faktiskt inte hade tidigare, säger Wiman.

- Nu är det en ledamot som valt att gå i god för den här personens oskuld och hovrätten har ju kommit till en helt annan slutsats. Det är besvärande för Svenska Akademien.

Katarina Frostenson deltar på obestämd tid inte i Akademiens arbete men hon har inte lämnat sin stol. Hon har anlitat ett juridiskt ombud vilket enligt Wiman tyder på att hon tar strid för sin position. Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius tror att rösterna för att få ut Frostenson kommer att bli fler och mer högljudda nu.

- Man kommer fortsatt hävda att det är för sekretessbrott och jäv, men det kommer vara underförstått att det här också är ett problem. Man kommer sannolikt att behöva köpa ut henne, säger Irenius och fortsätter:

ANNONS

- Om man lyckas kommer det ändå att finnas en besk eftersmak. Var det rätt att Frostenson fick betala ett så högt pris? Andra som är medskyldiga till situationen är kvar och det kan bädda för fortsatta strider inom Akademien.

"Ännu mer besvärande"

Samtidigt dras institutionen in ytterligare eftersom den kanske mest tongivande personen i debatten, ledamoten Horace Engdahl, gått ut efter tingsrättens dom och sagt att han är förvånad att en man kan skickas i fängelse "utan några substantiella bevis".

- Det är klart att det är ännu mer besvärande för den här akademiledamoten och institutionen som vid tidigare tillfälle gjort klart att de är en för alla, alla för en, säger Björn Wiman.

Lisa Irenius är inne på samma spår.

- Det blir pinsamt för Horace Engdahl att han gjorde det uttalandet. Det mest besvärande är väl inte själva uttalandet, en självständig intellektuell måste kunna ifrågasätta en dom, men att han gör det utifrån sin position som vän till kulturprofilen. Det stärker känslan att han agerar utifrån egna intressen och sin egen sfär.

ANNONS

Horace Engdahl sitter därtill i Nobelpriskommittén som ska ta fram en lista på litteraturpristagare till nästa år. Nobelstiftelsen är nog inte helt nöjd, tror Wiman.

- De ser nog inte med gillande på Engdahls närvaro i Nobelkommittén, men de får nog acceptera det för Nobelpriset är viktigare för dem.

Påverkar metoo

De båda kulturcheferna är överens om att domen också har en inverkan på metoorörelsen, som präglat det gångna året. DN:s Björn Wiman kallar domen ett slutgiltigt bevis på att rörelsen förändrade världen. Tack vare att kvinnor vågade träda fram skipades rättvisa.

SvD:s Lisa Irenius säger att domen har stor symbolisk betydelse.

- Det har funnits en väldig diskrepans mellan alla de berättelser om sexuella övergrepp som luftats under året och bristen på juridisk prövning av dessa fall. Den diskrepansen blir mindre i och med den här domen. Det kan ha en betydelse för dessa kvinnors förtroende för rättsväsendet.

ANNONS
TT

ANNONS