Bilden från knytblusmanifestation på Stortorget i Gamla Stan användes i The Guardian för att illustrerar Akademiens beslut att skjuta fram årets Nobelpris. Arkivbild.
Bilden från knytblusmanifestation på Stortorget i Gamla Stan användes i The Guardian för att illustrerar Akademiens beslut att skjuta fram årets Nobelpris. Arkivbild.

Inställt Nobelpris förklaras med sex-skandal

Nyheten om årets inställda Nobelpris spred sig som en löpeld över världens nyhetssajter. Utomlands förknippas beskedet med anklagelser om sexuella trakasserier i Svenska Akademiens närhet.

ANNONS
|

"Efter sex-skandal, inget Nobelpris 2018" lyder rubriken i New York Times. Beslutet förklaras med de inre stridigheter och den ilska från allmänheten som uppslukat Akademien efter anklagelser om sexuella trakasserier mot en man med nära band till Akademien.

Brittiska The Guardian toppar sin sajt med en översiktsbild från knytblusdemonstrationen utanför Börshuset i Gamla Stan, och tidningens bokredaktör Sian Cain är allt annat än förvånad över Svenska Akademiens beslut att ställa in årets Nobelpris i litteratur.

- Det är det bästa som de kunde göra i det här läget. Att de tar ett års paus för att tänka över själva institutionen, speciellt vad gäller tankar på jämställdhet, säger hon till TT.

ANNONS

- Det är ett tecken på att den här väldigt mansdominerade och gamla institutionen kanske tar tid för reflektion och förändrar hur man arbetar.

Logisk konsekvens

Franska Le Mondes Nordenskorrespondent Anne-Françoise Hivert, ser Akademiens beslut som den enda logiska konsekvensen av det som hänt. Hon menar att Akademien hade tagit "monumentala risker" med ett Nobelpris i år.

- Först eftersom man inte vet om krisen är avslutad, vi vet inte vad som kommer att hända de kommande veckorna. Och dessutom hade man också tagit en stor risk med tanke på ceremonin i december.

- Jag är inte helt säker på att en pristagare, vald av en institution med befläckat rykte, skulle ha valt att komma till Stockholm. Jag tror att pristagaren kunde ha valt att inte acceptera priset alls.

ANNONS

"Ett riktigt beslut"

För första gången på väldigt länge har Akademien tagit ett helt riktigt beslut framhåller Anne-Françoise Hivert som i sina artiklar gjort sitt bästa för att förklara krisen i Svenska Akademien för franska läsare.

- I Frankrike börjar man intressera sig för det här på allvar, det är komplicerat att förstå men med det här beslutet blir det ganska enkelt.

- Nu är de bara tio. Ledamöterna verkar inte förstå det, men att förneka anklagelser om sexuella trakasserier, att agera som om skandalen inte existerade och göra sig av med Sara Danius – jag tror att, även om de flesta fransmän är okunniga om detaljerna, det räcker för att försämra den här institutionens rykte.

Anne-Françoise Hivert anser också att skandalen kring Svenska Akademien leder till ett starkare ifrågasättande inte bara av Nobelpriset i litteratur utan även av de veteskapliga pristagarna och av Nobelpriset i sig.

ANNONS

- Jag kan föreställa mig att många utländska kollegor kommer att tala om det här när man kommer för att bevaka årets ceremoni.

TT

ANNONS