Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare i Svenska Akademien. Arkivbild.
Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare i Svenska Akademien. Arkivbild.

Inga nya ledamöter för Akademien

Svenska Akademien väljer inte in några nya ledamöter före sommaren. Under säsongens sista torsdagsmöte bestämde sig de tio kvarvarande ledamöterna för att vänta med invalen till senare i år.

ANNONS
|

- Det blir inga inval utan vi diskuterar vidare om möjliga kandidater. Det viktigaste för oss nu är bli klara med arbetet kring stadgarna så att vi inte råkar ut för några tvister vad gäller regelverket, säger Anders Olsson, Svenska Akademiens tillförordnade ständige sekreterare, till TT.

Så sent som den 16 maj hävdade Akademiens direktör Göran Malmqvist med bestämdhet att de fyra ledamöter som utträtt ur Akademien skulle ersättas – "och inval ska ske i maj".

ANNONS

Tolkningsstrid

Men när de tre avhoppade ledamöterna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark en vecka senare i en gemensam skrivelse förklarade att de kunde tänka sig att återvända till arbetet, på villkor att Horace Engdahl avgick, uppstod återigen en intensiv tolkningsstrid om stadgarna. Kan de återstående tio ledamöterna välja in nya personer i församlingen utan avhopparnas stöd?

Den 23 maj uttalade sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, om sin syn på saken:

- Svenska Akademien har att följa nuvarande stadgar och där är det tolv ledamöter som krävs för nyinval. Det finns inga planer nu på ytterligare förändringar av stadgarna, sade hon till SVT.

Konflikthanterare

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten har också uppmanat ledamöterna att se över sina förtroendeuppdrag, sätta sig själva i andra hand och fundera över om de är "till glädje för Svenska Akademien och Nobelpriset" eller om det är "bättre att de träder tillbaka".

TT: Vad ställde det här på sin spets, var det hovets uttalanden eller Nobelstiftelsens?

- Det var nog hela situationen. Vi tycker att det är bra att ha löst alla de här problemen innan vi går in i invalsprocessen. Vi vill inte ha några onödiga tvister, helt enkelt, svarar Anders Olsson.

ANNONS

En konflikthanterare har kallats in för att försöka lösa konflikten mellan "de tio" och de tre avhopparna. Men Anders Olsson vill inte berätta ifall de båda grupperna har mötts efter utspelet härom veckan.

- Jag vill inte gå in alls på den processen för den är känslig och den måste få fortskrida i lugn och ro, säger han.

Arbetar vidare

Nu går ledamöterna på sommaruppehåll. Traditionsenligt träffas man då inte förrän till hösten igen, men ansträngningarna för att försöka hitta en lösning på den komplicerade frågan om nya inval kommer inte att ligga vilande de kommande månaderna. Anders Olsson konstaterar att han kommer att jobba vidare under ytterligare några veckor innan han går på semester.

Arbetet med Nobelpriset fortsätter också under sommaren, men eftersom prisutdelningen har skjutits upp till nästa år kommer ingen pristagare att utses under 2018.

- Vi kommer inte att välja någon Nobelpristagare under hösten i år utan det gör vi först nästa år, fastslår Anders Olsson.

ANNONS
TT

Bakgrund: Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Man röstar om, men avstår från, uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren röstar för en uteslutning och lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

Den 4 maj meddelar sedan Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Den 7 maj beviljades Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman utträde.

Den 22 maj kräver Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att Horace Engdahl lämnar Svenska Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

En dag senare uttalar sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, till SVT och slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

ANNONS