När Agneta Sparre flyttar in på seniorboendet Regnbågen börjar hon reflektera över sitt liv och varför hon alltid varit ensam. Pressbild.
När Agneta Sparre flyttar in på seniorboendet Regnbågen börjar hon reflektera över sitt liv och varför hon alltid varit ensam. Pressbild.

Filmrecension: Leva älska

Det bjuds på många gripande stunder i den här dokumentären om några av de inflyttade på världens första seniorboende för hbtq-personer. Men den röda tråden tappas bort på vägen i en film som ändå blir ett välmenande lyckopiller.

ANNONS
|

Att flytta in på ett seniorboende är ett minst lika laddat och viktigt steg som att flytta hemifrån. För många innebär det att göra ett bokslut över det som varit. Hur blev livet egentligen? Och – vad ska man göra av tiden som återstår?

När hbtq-seniorboendet Regnbågen öppnar i Stockholm 2013 fylls det av människor och deras ihopsamlade liv, i form av minnen och inte minst foton. En finstämd och melankolisk ton slås an direkt när vi får följa den stiliga friherrinnan Agneta, den tidigare så trasige Thomas och den sorgsna Ingbritt, som kom ut först som 37-åring, när de packar upp och visar bilder som de kanske hade tvekat att sätta upp på ett "vanligt" seniorboende.

ANNONS

Thomas vittnar om en hemsk uppväxt där hans sexuella uppvaknande fick ske i ett parallellt skuggland, med vad han i dag inser var rena övergrepp. Agneta ville inte vara en belastning för sin familj och levde aldrig ut sin personlighet till fullo när hon var på hemmaplan. Ingbritt klandrar sig själv något oerhört för den smärta hon orsakade sina barn när hon kom ut. Stor ensamhet präglar deras liv. Men kanske kan det nya boendet bli början på något nytt.

Det är onekligen starka levnadsöden som skildras av regissören Mette Aakerholm Gardell i "Leva älska". Det är lätt att bli politiskt deprimerad när man tänker på att det fortfarande finns krafter som vill förhindra hbtq-personer att leva öppet och i frid.

Men kopplingen till själva seniorboendet känns aningen krystad efter ett tag. Inte minst när den mesta av dramatiken utspelas i andra fysiska och psykiska rum, inte minst genom olika videoprojektioner av gamla fotografier (skapade av videokonstnären Sabina Jacobsson) som ambitiös visuell fond för många av de mest smärtsamma berättelserna.

Framför allt är det svårt att se på vilket sätt boendet, och tryggheten där, egentligen bidrar till utvecklingen hos trion. Och det var väl en politisk dimension och premiss som filmen ville undersöka? Med en annan metod, som till exempel den nästan maniska flugan-på-väggen-stilen som veteranen Frederick Wiseman använder sig av, hade kanske Regnbågens kraft blivit tydligare.

ANNONS

Nu anar man dess betydelse ändå och gulligt nog slutar det lyckligt för alla inblandade, som man inte kommer att glömma i första taget.

TT

Fakta: Leva älska

Genre: Dokumentär

Premiär: 17 augusti 2018

Medverkande: Ingbritt Åkerberg, Thomas Björk, Agneta Sparre med flera

Regi: Mette Aakerholm Gardell

Speltid: 1 timme 28 minuter

Censur: Barntillåten

Betyg: + + +

ANNONS