Mötet mellan Eivor och Abdu (Gunilla Larsson och Robert Hannouch) sker i en svensk småstad, hösten 2015. Pressbild.
Mötet mellan Eivor och Abdu (Gunilla Larsson och Robert Hannouch) sker i en svensk småstad, hösten 2015. Pressbild.

Ett fall in i livsavgörande vänskap

När Eivor halkar med sin matkasse ramlar hon samtidigt in i den unge Abdus liv. I pjäsen "När vi träffade varann" berättar Riksteatern om flyktinghösten 2015, om något av allt det som hände när syriska flyktingar kom till svenska småorter.

ANNONS
|

Den unge Abdu, ensam syrier i 20-årsåldern, ser den ensamma damen falla och rusar ut för att hjälpa henne. Så inleds den vänskap som förändrar dem båda.

- Han mår inte bra på asylboendet och är väldigt isolerad. Deras möte är avgörande. De finner varandra vid precis rätt tillfälle i livet, säger Robert Hannouch som spelar Abdu.

ANNONS

Eivor i sin tur har trassliga relationer till sina närmaste. Utåt är hon en kompetent och rationell kommunalpolitiker som tycker att förändring skapas genom politik, inte genom att bre smörgåsar eller vara aktiv på språkkaféer. Dessutom ligger flyktingkrisen utanför hennes politiska område. Punkt.

- Jag tror att hon har varit en väldigt effektiv person. Så blir hon plötsligt indragen i ett slags relation som hon inte var beredd på och som öppnar sidor hos henne som hon kanske inte riktigt var van att se, säger Gunilla Larsson om sin rollfigur.

Ideell medarbetare

Med sig till rolltolkningen har hon sina egna år som ideell medarbetare på olika språkkaféer. Men bakom själva pjäsen ligger ett omfattande researcharbete som dramatikern och regissören Joakim Rindå har gjort med besök i bland annat Haparanda, Boden, Skellefteå, Lysekil, Uddevalla, Gullspång, Kopparberg, Kälom och Stugun. Här har han hittat pjäsens nerv och det samhälle som han vill berätta om.

- Jag tänker att det är det som ÄR samhället, civilsamhället som är mycket mer snabbrörligt än politiken. På mindre orter har människor den här uppkopplingen till varandra som lever så mycket i vardagen, säger Joakim Rindå.

ANNONS

Ett slags urscen

Abdus minnen från båtfärden över Medelhavet återkommer i pjäsen och Joakim Rindå beskriver den som ett slags urscen, ett kitt som förenar många sinsemellan helt olika människor som i dag lever i Sverige. För att få in fler perspektiv har ensemblen haft hjälp av ett särskilt konstnärligt råd vars medlemmar, Ahmad Al Zeeb, Mahmoud Al Zeeb, Rahaf Alkurdi och Yas K Rashed, bidragit med sina erfarenheter av hur det var att komma till Sverige som flykting hösten 2015.

- Allt handlar om människors möten, politiken har sin plats, men vi kan inte enbart förlita oss till den, vi får aldrig abdikera som medmänniskor som möts, säger Joakim Rindå.

- Vi har verktygen, om vi bara är i det, så tänds nyfikenheten i oss själva.

"När vi träffade varann" får urpremiär i Gnosjö 30 september och turnerar sedan från Lomma i söder till Haparanda i norr.

ANNONS
TT

Fakta: "När vi träffade varann"

Urpremiär: I Gnosjö 30/9. Därefter turné till ytterligare 27 platser i hela landet.

Dramatiker: Joakim Rindå och Ninna Tersman.

Regi: Joakim Rindå.

Medverkande: Gunilla Larsson och Robert Hannouch.

ANNONS