Tema lyrik. Bibliotekarien Lillemor Åkerman i Varberg sitter i juryn för dikttävlingen som genomförs under arrangemanget Hela Halland läser.
Tema lyrik. Bibliotekarien Lillemor Åkerman i Varberg sitter i juryn för dikttävlingen som genomförs under arrangemanget Hela Halland läser.

Dikttävling en nyhet i Hela Halland läser

I årets Hela Halland läser ingår en poesitävling, där en dikt om dagen publiceras i Hallandsposten och Hallands Nyheter. Vågar du ta chansen?

ANNONS
|

Det går inte längre att skicka in bidrag till tävlingen. Perioden 15 februari till 21 februari kan läsarna rösta på 18 finalister.

Ni som är folkbokförda i Halland och födda senast 2001 kan skicka in texter på max 1 500 tecken. 11 februari är sista dagen att skicka in dikter. Från 25 januari till 13 februari publiceras en dikt per dag på webben och i HP och HN.

– Det ska bli spännande att se vilka dikter hallänningarna har liggande i sina byrålådor, eller gömda på en krypterad fil i datorn, säger HP:s kulturreporter Per Kågström, som utgör juryn ihop med regionbibliotekarien Maria Ehrenberg och Lillemor Åkerman, bibliotekarie i Varberg.

ANNONS

– Vi hoppas förstås också att Hela Halland läser ska få många nybörjare att prova på att skriva poesi, fortsätter Per Kågström.

Tävlingen Dagens dikt fortsätter den 15–21 februari när en jury utser tre pristagare bland de 18 publicerade dikterna och läsarna får rösta fram sin favorit (en röst per person).

Vinnaren får en skrivarkurs på Katrinebergs folkhögskola i Vessigebro, medan tvåan och läsarnas val får ett presentkort på 1 000 kronor i en bokhandel och trean en fin, inbunden skrivbok gjord av bokbindaren Per-Anders Hübner.

Hela Halland läser fokuserar i år på lyrik och författaren Ingela Strandberg, född 1944 i Grimeton i Varberg och bland annat belönad med Bellmanpriset på 250 000 kronor, utdelat av Svenska Akademien.

–Poesi är en genre som lever lite vid sidan om den övriga litteraturen för många läsare, även hos oss på biblioteken, så den behöver lyftas fram lite extra. Jag ser det som en positiv utmaning, säger projektledaren Lillemor Åkerman, som tycker att lyriken kräver lite mer av sina läsare.

–Ja, man måste läsa lite långsammare och inte hoppa över några ord. En roman är oftast lättare att förstå, men ju mer poesi man läser desto mer kan man ta den till sig.

ANNONS

Ingela Strandberg föreslogs som huvudperson redan de två första åren och att hon valdes nu passar extra bra med tanke på att hon är aktuell med samlingsvolymen ”Vid oro skog – dikter i urval”.

–Jag tycker att hennes roman En indian i Seattle är superbra och en lämplig ingång till hennes författarskap. När det gäller Ingelas poesi är den nog inte så enkel som man kan tro vid första anblicken. Hennes amerikanske förläggare Scott Minar har skrivit om hur komplexa dikterna är, säger Lillemor Åkerman.

När Ingela Strandberg presenterades som Hela Halland läser-huvudperson på den halländska bokmässan jublades det. Många har nog en relation till henne även genom hennes sånger.

– Det var fler män som lånade Christoffer Carlssons bok förra året än Cilla Naumanns det första året med Hela Halland läser. Nu hoppas vi att vi kan föryngra deltagarna också, fortsätter Lillemor.

Just för ungdomar genomförs poesiworkshops på några av länets skolor och för de allra yngsta finns föreställningar med texter av Lennart Hellsing som komplement.

Dikttävlingen kan ge en fingervisning om hur stort intresset är.

– Ja, och det känns som om fler har börjat skriva och publicera sig på internet. Att uttagningarna till SM i poetry slam är tillbaka kanske också kan öka intresset.

ANNONS

Genomförs för tredje året av Region Halland, länens bibliotek, samt tidningarna Hallandsposten och Hallands Nyheter. Första året var författaren Cilla Naumann i fokus, medan andra året kretsade kring Christoffer Carlssons deckare.

En presentation av Ingela Strandbergs författarskap sker i kulturhuset Komedianten i Varberg (10/2) och hon gästar Hylte bibliotek (8/2), Laholms stadsbibliotek (16/2), Halmstads stadsbibliotek (24/2), Falkenbergs bibliotek (2/3) och i Komedianten (8/3, med sång av Mia Rosengren och Reine Johansson).

Samtal om Ingela Strandbergs lyrik och nya bok Vid oro skog sker i Veddige bibliotek (15/2), Falkenbergs bibliotek (29/2), Komedianten i Varberg (2/3), Bua bibliotek (3/3) och Söndrums bibliotek(30/3).

Poesiworkshops görs på Halmstads stadsbibliotek (29/2, 1/3), på Laholms stadsbibliotek (24/2), samt på Hylte bibliotek för dig med annat modersmål än svenska (15/2) och för ungdomar (24/2).

Bland övriga arrangemang finns en lyrikläsecirkel på Halmstads stadsbibliotek (18/2, 31/3, 14/4, 26/5), lyrikbingo på Falkenbergs bibliotek (23/2), Haikudiktning på Komedianten och Bua bibliotek (25/2), diktuppläsning ”Dagens Ingela” på Komedianten (1/3– 8/3) och ett lyrikkafé för alla som vill läsa egna eller andras dikter inför publik på Laholms stadsbibliotek (9/3).

Observera att vissa arrangemang kräver föranmälan via biblioteken.

ANNONS