Ingmar Bergman regisserar Naima Wifstrand under inspelning av filmen "Vargtimmen" (1968). Arkivbild.
Ingmar Bergman regisserar Naima Wifstrand under inspelning av filmen "Vargtimmen" (1968). Arkivbild.

Bergman och demonerna

Bergman kallas ibland demonregissör, för sitt häftiga humör och sina höga prestationskrav. Men han talade också ofta om sina egna ”dämoner”, de ångestinfall som präglade både hans liv och hans konst.

ANNONS
|

De ser väldigt vanliga ut. Lite bleka och prydligt klädda. Så beskriver Ingmar Bergman sina demoner i SVT-dokumentären ”Bergman 100 år: Osänt”, och nämner rädslan och kontrollbehovet som två exempel. Han kämpade länge med sina ”dämoner”, som han stavade det, både privat och i sitt konstutövande. Sedan 1950-talet prydde han också sin signatur med en liten djävul.

I den självbiografiska romanen "Laterna magica" återvänder han gång på gång till föräldrarnas nyckfulla uppfostran, som pendlade mellan värme och våld, som en förklaring till sitt sköra psyke. Ofta, som i "Viskningar och rop" (1973), framställde han också vuxenvärlden som obegriplig och skrämmande.

ANNONS

Hatar frisk luft

Plågoandarna kom ofta på natten. I filmen ”Vargtimmen” (1968) lanserar han ett begrepp för den stund innan gryningen när mardrömmarna får fritt spelrum. För några år sedan såldes hans gamla sängbord från Fårö på auktion för 340000 kronor, prytt av plågat nattklotter som: ”Rädd rädd rädd rädd rädd” och ”julaftonsfan”.

Man kan dock lura demonerna genom att gå upp, sade han i en intervju i The New York Times. ”Och de hatar frisk luft. Jag går fort i alla sorters väder, och det avskyr de.”

Kadavers rövhål

Kampen mot ångesten letade sig också in i konsten. ”Skammen” (1968) skildrar exempelvis ett musikerpar som dras in i krig, och det yttre hotet lockar fram deras inre mörker. I ”Nattvardsgästerna” (1963) misslyckas en tvivlande bypastor med att hjälpa en fiskare som är livrädd för kärnvapenkrig, varpå denne tar livet av sig.

”Demonerna är oräkneliga, anländer vid de mest olämpliga tidpunkter, och skapar panik och terror”, sa Bergman i en intervju 2001. Men om man tämjer dem kan man spänna dem framför vagnen, för: ”Liljor växer ofta ur kadavers rövhål.”

TT

Fakta: Bergman for dummies

Den 14 juli skulle regissören och filmdiktaren Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Jubileet firas på alla tänkbara sätt och firarna tar för givet att varenda svensk kan sin Bergman. För den som bara är ytligt bekant med mannen på femhundralappen ger vi här en grundkurs i Bergmankunskap.

ANNONS