Yttrandefrihet tema för Bokmässan 2016

Efter årets kontroversiella fokusland väljer Bokmässan nu Yttrandefrihet som sitt nästa tema. Mässans ledning uttryckte stolthet vid den avslutande presskonferensen och årets gästland Ungerns representant var också nöjd med allt – utom medias bevakning.

ANNONS
|

Bokmässan har rönt stor uppmärksamhet för årets temaland Ungern.

– Vi är väldigt stolta över våra temasatsningar Ungern i fokus, Röster från Island och Yttrandefrihet, säger mässansvariga Maria Källsson.

Den sistnämnda satsningen kommer att upprepas nästa år, då den svenska tryckfrihetsförordningen fyller 250 år.

–Då kommer Bokmässan att ha Yttrandefrihet som huvudtema. Vi väljer alltså att inte ha något temaland i fokus 2016, förklarar Maria Källsson och tillägger:

– En något vid programförklaring kan tyckas, men den kommer att smalnas av och preciseras mer framöver med olika underteman.

ANNONS

Tillsammans med programansvarige Daniel Levin är hon väldigt nöjd med året mässa som enligt henne visat vikten av att samlas och diskutera omvärlden.

– Författare har lyfts fram och åsikter har brutits mot varandra. Bokmässan har i år kanske varit mer relevant än någonsin.

Något färre besökare än föregående år noteras dock. Totalt antal besök under mässan: 94 715, cirka två och ett halvt tusen färre än 2014.

Ungerska författaren Emoke Andersson Lipcsey, koordinator för Ungerns deltagande på årets mässa, var också nöjd med samarbetet.

Betydligt mindre nöjd var hon däremot med mediebevakningen av mässan som hon riktade skarp kritik mot under sitt tal på Bokmässans avslutande presskonferens.

– Det är beklagligt att våra författare på plats här fått mer frågor om politik än om litteratur och sina respektive författarskap. Jag har därför ett förslag till nästa års tema: Detta att som författare tvingas tala om politik istället för litteratur. Kan inte det också uppfattas som en slags begränsning av yttrandefriheten?

I övrigt prisade hon att Bokmässan gett ungerska författare en möjlighet att visa upp sina författarskap på bred front.

–Förhoppningsvis ger vårt deltagande en mer nyanserad bild av Ungern och väcker intresset för ungersk samtida litteratur både hos svenska läsare och förläggare.

ANNONS

Efter avslutad presskonferens vidhåller Emoke Andersson Lipcsey, på ytterligare förfrågan, sin uppfattning att ungerska författare inte ska drabbas av frågor om politik när de främst är på plats för att visa upp sina författarskap.

–De som känner till den ungerska paletten ser tydligt och klart att kulturinstitutet Balassi trots att det är statligt finansierat här visar upp en stor bredd med alla olika falanger och åsiktsinriktningar.

Du ser inte en relevans i att – vid sidan av de litterära aspekterna – även diskutera den politiska situationen med ungerska författare på plats?

–Balassi-institutet har aldrig haft som mål att politisera vår närvaro utan vill visa upp den ungerska litteraturen och dess bredd, inklusive oppositionella författare.

ANNONS