Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Nu avslöjas årets julvärd

Det blir Erik Haag och Lotta Lundgren som kommer att tända ljuset i en direktsänd tv-sändning på julafton. – Jag tänkte "det var på tiden" säger Lotta Lundgren om hur hon reagerade på frågan om att bli julvärd, i SVT:s direktsändning.

Historieätarna Lotta Lundgren och Erik Haag kommer att synas i tv-rutan på julafton i SVT, vilket framgick klockan elva på måndagsförmiddagen.

Presentationen har dröjt ovanligt länge jämfört med tidigare år.

– Jag har firat jul i alla möjliga konstellationer säger Lotta Lundgren, men julen behöver inte vara storstilad, säger Lotta Lundgren efter att duon har presenterats.

– Julvärden har en viktig funktion att fylla för de som är ensamma på julafton, fyller Erik Haag i.

På bettingbolaget Betsson har Leif GW Persson lägst odds att få det hedersfyllda uppdraget. Han följs av Lotta Lundgren och Sven Melander. Förra året var det Sanna Nielsen som guidade tittarna genom julafton.

LÄS MER: Slutet för Historieätarna

Kända från Historiaätarna

GP har tidigare skrivit om Historieätarna vid flera tillfällen och nu blir det alltså första gången någonsin som två personer väljs som julvärldar.

I Historieätarna får vi följa Lotta Lundgren och Erik Haag som tar sig igenom olika tidsepoker med hjälp av maten. I programmet får vi se hur de smakar på det bästa och det sämsta ur vår svenska mathistoria.

Totalt blev det tre säsonger av succéserien. 2015 leddes även julkalendern av duon i "Tusen år till julafton". TV-serien utspelade sig under ett helt år, från vår, sommar, höst till vinter, och olika barn agerar sidekickar i varje avsnitt. 

Julkalendern tillhörde den mest omstridda på länge. Kvällssändningen sågs av 1,5 miljoner. Räknar man ihop dygnets alla fem sändningar i SVT1 och Barnkanalen sågs julkalendern av sammanlagt 2,5 miljoner tittare, enligt siffror från mätföretaget MMS.

Julkalendern hyllades för sitt publikrekord, men i den viktigaste målgruppen - barnen - var det i själva verket färre som tittade.

Fakta: Tidigare julvärdar i SVT

1959-1971: Bengt Feldreich

1972-2002 Arne Weise (utom 1979, 1988, 1989 och 1990)

2003: Lotta Bromé

2004: Ernst Kirchsteiger

2005: Blossom Tainton

2006: Ingvar Oldsberg

2007: Anne Lundberg

2008: Lasse Kronér

2009: Lisbeth Åkerman

2010: André Pops

2011: Kalle Moraeus

2012: Sarah Dawn Finer

2013: Petra Mede

2014: Henrik Dorsin

2015: Gina Dirawi

2016: Sanna Nielsen

Källa: SVT

MEST LÄST