KRÖNIKA: Det var på Capri de mötte varandra

ANNONS
|

Capri, åh mitt Capri. Jag har bara varit på ön under sammanlagt 15-16 timmar vid två besök men själsligt sett är jag alltid där. Eller åtminstone på väg till den höga klippön utanför Amalfikusten, som reser sig ur havet – likt en skrovlig jätte.

Jag satt därför helt hänförd framför teven och alla bilder från Capri, gamla svartvita och moderna, i ”Förbjuden kärlek” som visades i SVT i torsdags (filmen har tidigare fått enstaka visningar på halländska biografer och ligger nu på SVT Play).

Det är Anders Wahlgren som har gjort en film om passionen mellan drottning Victoria, som var gift med Gustav den femte, och den svenske läkaren Axel Munthe.

ANNONS

Han bodde under stora delar av livet på Capri och det var där de två mötte varandra. Drottningen behövde läkare, uppsökte Munthe och tycke uppstod, vilket i filmen gestaltades med hjälp av foton, rörliga bilder och en poetisk dialog.

Det var skådespelarna Marie Richardsson och Peter Andersson som, utanför bild, stod för de lågmälda – nästan viskande – och suggestiva replikerna.

Drottningen och läkaren hyste definitivt känslor för varandra men jag blev inte riktigt klar över hur starka de var, och hur de tog sig uttryck. Öppenhet var givetvis omöjlig i början av 1900-talet.

Filmen blev aldrig lika het och intensiv, som i ”Sigrid & Isaac” (2005), ett tidigare verk av Anders Wahlgren där han använde samma teknik – bilder och dialog – för att berätta om konstnärsparet Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald.

”Förbjuden kärlek” förblev ljummen men var ändå oavlåtligt intressant, en gripande historielektion av det slag Anders Wahlgren har skämt bort oss med genom åren, både i bok- och filmform.

Ofta har han skrivit om, filmat och debatterat rivningsraseriet i svenska städer, och så sent som förra året gav han ut boken ”Staden vi har till låns”, och intervjuades i vår Hus & Hembilaga. En av städerna som Anders Wahlgren tog upp i sin bok var för övrigt Halmstad, som han känner väl.

ANNONS

Som barn var han ofta på besök i Gula Villan, som ägdes av hans släkt.

Halmstad, ja. Det kan också vara en rätt vacker plats, men då ska man helst slippa de senaste dagarnas ishalka på gator och trottoarer.

Staden och en av dess absolut största artister, Ika Nord, uppmärksammades i två av SVT:s frågeprogram i förra veckan.

Det började i fredagens final av ”Årets retro” där den suveräna mimartisten (hon är även en ovanligt personlig sångerska), uppträdde tillsammans med skelettet Åke, och senare samma kväll dök hon upp igen, i en av frågorna i ”På spåret”.

Det var kul att se och vi kan aldrig få nog av Ika i rutan, men kvällen blev ändå djupt pinsam. Den sista resan i ”På spåret” gick nämligen till Halmstad och ett av lagen drog i nödbromsen redan på tio poäng, medan jag och min fru – som bor i stan (!)– fick nöja oss med åtta poäng.

Lika dystert som en Hallandsvinter.

ANNONS