Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Fabian Bom0639
Vallarnaveteraner. Jojje Jönsson och Siw Carlsson spelar i ”Soldat Fabian Bom” på Vallarna i sommar.

Skämten slipas vid årets fars

Allt sitter inte som det ska, än, men skrattar publiken lika mycket i sommar, som skådespelarna gör halvvägs in i repetitionen, blir det succé. Den 2 juli är det premiär.

Parkeringen utanför tennis- hallen i Falkenberg är full av reklamklädda bilar. På bilarnas sidor syns Mikael Riesebeck, Annika Andersson, Jojje Jönsson, Mia Poppe och Siw Carlsson – som berättar att det snart är dags för årets fars på Vallarna: Soldat Fabian Bom. Det var lite av en skräll när beskedet kom i februari i år; Nils Poppes Fabian Bom, som förknippas med Vallarnas konkurrent, Poppes egen Fredriksdalsteater i Helsingborg, blir årets fars i Falkenberg.

Inne i tennishallen är kulissen uppbyggd. Ensemblen, ovanligt stor för Vallarna, provar kläder, fotas och bjuder läsarna på en tjuvtitt på repetitionen.

– Jaha, då säger jag: Var så goda!

Regissör Ulf Dohlsten sparkar igång en scen där soldaterna på Siw Carlssons order ska ta av sig byxorna. Men Kent Vickell, som spelar menige Olsson, har i alla ombyten råkat få på sig ett par hängslen – och byxorna kan inte åka av – vilket leder till ett asgarv bland ensemblen och scenen får avbrytas av regissören.

– Vi har repat i ungefär två veckor och om två veckor ska vi vara klara, säger Ulf Dohlsten.

Vad har du själv skrattat åt mest hittills?

– Oj, jag skrattar väldigt mycket. Lite väl mycket, kanske. Vi har ju lite militärer som inte är så duktiga på att sköta sina sysslor och det tycker jag är väldigt roligt.

Vad har fallit platt?

– I och med att vi är mitt uppe i ett repetitionsarbete så får inget vara färdigt. Vi söker hela tiden. Varje dag hittar vi saker som vi ifrågasätter. Det är det som är själva utvecklingen i repetitionen.

Skådespelarna är tio stycken. Jojje Jönsson, som har bearbetat filmen till teatermanus tillsammans med Lars Classon, spelar Fabian Bom. Nils Poppes dotter Mia Poppe spelar sjuksyster Gabriella. Hennes man Niclas Strand spelar underhuggaren Lillen, en av tre soldater som lyder under kapten Forsberg som spelas av Mikael Ahlberg. De andra två soldaterna spelas av Ola Hedén och Kent Vickell. Ny för i år är också Sara Axelsson, som är känd från Kålle Gunnarssons produktioner.

Vallarnaveteranen Siw Carlsson spelar dominanta majorskan Hård, Mikael Riesebeck spelar furir Gottfrid Berglund och Annika Andersson spelar en nyskriven roll, Fabians syster, Ulla-Britta Bom. När föreställningen åker på turné i höst spelas Ulla-Britta Bom av Anna Carlsson.

– Vi är inne i ett skede nu där allt känns betydligt roligare än vad det var på skrivet papper, säger Janne Andersson, vd för 2Entertain och producent för föreställningen.

MEST LÄST