Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Victorias pjäs vållar debatt

En vampyr gör att det stormar kring pjäsen ”Tidningshuset som Gud glömde” i Göteborg. – Men alla borde se föreställningen innan de uttalar sig, säger skådespelaren Victoria Olmarker.

Victoria är uppväxt i Mellbystrand och har jobbat länge som skådespelare i Stockholm. Sedan flera år är hon anställd vid Göteborgs stadsteater och för närvarande spelar hon Peter Hjörne, huvudägaren i Stampen-koncernen, i pjäsen ”Tidningshuset som Gud glömde”.

Det handlar om koncernen (där även HP ingår) som kom på obestånd och härom året hotades av konkurs – men räddades genom en rekonstruktion, där skattebetarna fick stå för notan.

– Det är en viktig historia att berätta och vi gör det pedagogiskt, men även med humor och absurdism, säger Victoria Olmarker.

Det är just ett av de komiska inslagen som har väckt debatt de senaste dagarna. I en scen gör en skådespelare entré som Göteborgs-Postens ledarskribent Alice Teodorescu, i form av en vampyr.

Detta har fått Teodorescu och flera andra debattörer att prata om rasism, i och med att just den rumänskfödde Teodorescu får bli vampyr.

Andra, bland annat manusförfattaren Gertrud Larsson, har försvarat rolltolkningen och många av de hetaste debattörerna har inte ens sett pjäsen.

– Detta är tyvärr inte ovanligt vid teaterbråk. Jag kan bara säga till alla att se föreställningen innan ni uttalar er, säger Victoria Olmarker.

Själv har hon mest fått beröm för sin gestaltning av Peter Hjörne, framför allt av recensenten Tomas Forser i Dagens Nyheter 25/9.

Han skriver: ”Att Victoria Olmarker hör till landets bästa skådespelare kan var och en se i hennes roll som Peter Hjörne. Hon snålar med ansiktsuttrycken men spelar snabbt, skär som en kniv på scenen och lämnar den i läcker moonwalk”.

– Ja, vad ska man säga om sådana ord, det är en subjektiv åsikt. Det är klart att jag blir glad, men jag tänker inte på recensionen när jag går in på scenen, säger Victoria.

Hon kan även glädja sig åt ett stort publiktryck – ”det var det redan före vampyrdebatten” – för ”Tidningshuset som Gud glömde”.

– Här om kvällen var det en kvinna i publiken som sa ”vad kul med politisk teater”. Det är speciellt att spela en historia med en sådan verklighetsförankring, säger Victoria Olmarker.

Och den ligger väldigt nära i tiden.

– Ja, och det gör att många i publiken har berörts på olika sätt av Stampen-koncernens kris. En kväll sågs pjäsen bland annat av ett 40-tal före detta GP-anställda och de skrattade ibland på helt andra ställen än resten av åskådarna.

Det säger Victoria Olmarker som fortsätter spela ”Tidninghuset som Gud glömde” tre-fyra gånger i veckan, till och med 3 november.

– Jag ska samtidigt repetera ”Gösta Berlings saga” på dagarna. Men på kvällarna är jag Peter Hjörne.

MEST LÄST