Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Per Gessles verk i ny musikal

Den 2 mars har en annorlunda musikal premiär på Teater Halland – Halland Love Stories.

På måndagen samlades alla medverkande i musikalen på Hotell Tylösand i Halmstad. En naturligt utvald plats med tanke på att det är Per Gessles välkända alster som utgör musiken i föreställningen.

– Per Gessle är ju faktiskt en av Hallands största ambassadörer och alla känner till hans låtar. Det föll sig naturligt att hans musik skulle prägla en musikal som handlar om kärlek, säger Anna Sjövall, regissör till Halland Love Stories och konstnärlig ledare för Teater Halland.

Idén till musikalen föddes för tre år sedan.

– Egentligen föddes musikalen ur flera olika idéer. När jag jobbade på min förra teater var det en skådespelare som gick runt och sjöng hela tiden mellan repetitionerna och då började vi skoja om att vi kanske borde göra en kärleksmusikal.

– När jag sedan började jobba på Teater Halland kände jag att det var viktigt för mig att lära känna hallänningarna och efter att ha funderat ett tag kom jag på idén att samla ihop berättelser från hallänningar och låta dessa utgöra grunden för en musikal, säger hon.

Kärlekstemat föll sig naturligt.

– Vi kände att vi ville välja ett ämne som alla människor, oavsett ursprung, bakgrund och ålder, kan relatera till. 

Tillsammans med skådespelarna Petter Heldt och Tove Wiréen inledde Anna Sjövall ett intensivt researcharbete.

– Vi gick bland annat ut på sociala medier och bad invånare att skicka in sina kärlekshistorier. Ganska snart kom vi fram till att det krävdes ganska djupgående intervjuer för att få personer att berätta om avgörande situationer i deras kärleksliv. Dessa upplevelser grundar sig nämligen ofta i liv och död och de stora vändningarna när livet på olika sätt förändras. Så här i efterhand är jag mycket fascinerad över hur stort förtroende jag har fått av många människor, säger Anna Sjövall.

Daniel Träff är ny medlem i ensemblen som består av sex skådespelare.

– Jag tilltalas av konceptet att få berätta autentiska historier. För publiken måste det vara en speciell känsla att få lyssna på berättelser som vem som helst i lokalen kan ha upplevt.

– Dessutom kommer vi ha möjlighet att röra oss fritt mellan sorg, allvar, lek och glädje. Som skådespelare upplever jag att det är ett stort privilegium, säger han.

Efter premiären på Teater Halland kommer sällskapet att turnera med föreställningen och besöka bland annat Halmstad teater, Falkhallen i Falkenberg och Kungsbacka teater.

MEST LÄST