Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/32
ANNONS ▼

Halmstadbor klara för SM i poetry slam

Två Halmstadbor – Katta Carlsson och Michaela Joelsson – tog sig vidare till Hallandslaget i poetry slam under torsdagens Hallandsfinal. De tävlar därmed i SM i Göteborg i slutet av maj.

Poetry slam är en manifestation för det fria och det talade ordet, tillika en tävling i poesi.

– För att vinna poetry slam behöver man ha både en text och ett framträdande som griper tag i publiken. Och så måste man känna för det man läser, annars går det inte bra, säger Halmstadbon Ronja Möller, som var konferencier vid Hallandsfinalen på Varbergs teater i torsdags kväll.

Hon var själv med som deltagare första gången 2013. Då var hon 18 år. 2014 och 2015 vann hon Hallandsfinalerna.

– Att bli Hallandsmästare spelade inte så stor roll. Det var att vara med i poetry slam över huvud taget, och att synas på den scenen, som betydde något.

Efter studenten på Sturegymnasiet gick Ronja Möller en kultur-entreprenörskurs. Hon startade ett företag och började jobba med poesi.

– Just nu är jag skrivpedagog i ett projekt i Halmstad där personer med psykisk ohälsa ska sätta upp en teater i sommar. Jag hjälper dem att skriva fram material som kan användas på scen.

Vilken ställning har poesin i dag?

– Det är en subkultur. Det går inte att komma ifrån. När jag är ute på skolor, träffar folk och håller workshops är det många som inte ens vet vad spoken word eller estradpoesi är. Samtidigt sprids poesin på ett helt annat sätt i dag, säger Ronja Möller, som var mycket nöjd med torsdagskvällens final.

– Det var många personliga dikter, och det gjorde att det blev mycket känsla i framträdandena.

Även publiken fick högt betyg.

– Ja, publiken var verkligen peppad – och det känns jättekul.

Det var åtta poeter som hade tagit sig från de lokala deltävlingarna till länsfinalen i Varberg. Fyra av dem gick alltså vidare till SM-finalen i Göteborg 24-27 maj, där de tillsammans bildar Hallandslaget: Katta Carlsson och Michaela Joelsson, båda från Halmstad, samt Alex Thorsjö från Kungsbacka och Myra Airasmaa Storbjörk från Tvååker.

Det var kyligt i teatersalongen men poeternas dikter tog upp brännande ämnen, såsom flykt, våld inom relationer, barns behov av en förälders kärlek, ett samhälle där söner slås ner och döttrar våldtas, en planet som utnyttjas, transsexualitet och kön.

Katta Carlsson, som har varit med och tävlat tidigare, är en av dem som skriver personlig poesi:

– En av mina dikter handlade om min tid med missbruk och misshandel och om hur Jesus hjälpte mig. Den berör mig väldigt mycket, eftersom Jesus i dikten ber mig skriva för dem som fortfarande finns där ”Bakom dörrarna” - som dikten också heter, säger Katta Carlsson och fortsätter:

– Jag kan faktiskt bli tårögd i slutet: ”Men hör jag höga röster bakom en dörr, även om jag inte vet vad där sker, kan jag känna fruktan från förr, och automatiskt jag ber För dig, Du som fortfarande finns där… Bakom en stängd dörr”.

Michaela Joelsson, som skriver dikter om psykisk ohälsa, våldtäkt, ätstörningar, sin mamma och om barn som aldrig fick vara barn, tycker att det känns ”helt ofattbart” att ha gått vidare till SM-finalen. I torsdags gick hon dessutom vidare till ett ”final battle”, där hon och Alex Thorsjö fick göra upp om titeln ”Hallandsmästare i poetry slam”. Där vann dock Alex Thorsjö.

– Det skiljde bara 0,3 poäng mellan oss och att det var så fruktansvärt jämnt gör att jag känner mig som en form av vinnare också, säger Michaela Joelsson som ser fram emot finalen i Göteborg.

– Jag laddar med att inte alls ladda egentligen. Men jag kan ju alltid läsa igenom texter högt och i största möjliga mån försöka lära mig dem utantill.

MEST LÄST