Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Remdha och Larsson får årets kulturpris

Halmstads kommuns kulturpris delas i år mellan balettdansösen Margot Remdha och bokhandlaren Ulrika Larsson.

Margot Remdha har via sin balettskola lärt tusentals hallänningar att dansa balett i över 60 år. Nu får hon ta emot kommunens kulturpris.

– Det är jätteroligt. Jag blev väldigt glad. Det känns som ett erkännande, säger Margot Remdha, som i dag är 84 år.

Hon flydde till Sverige som 17-åring från ett Tyskland i krig. I hemstaden Berlin var planen att bli dansös på operabaletten, en dröm som tyvärr inte kunde fullföljas. Som 20-åring startade hon i stället sin första balettskola i Knäred.

Under åren har hon också åkt runt till många olika platser och undervisat både barn och vuxna. Sedan 2012 lär hon bland annat ut ”tantbalett” en gång i veckan, där ingen är för gammal att delta.

– Jag har dansat balett i hela mitt liv. Baletten betyder allt för mig, utan dansen skulle jag nog inte tycka det var roligt att leva. Jag älskar att träffa både unga och gamla genom dansen och förmedla dansglädje.

Kulturpriset delas ut av kulturnämnden. Nämndens motivering till valet av Margot Remdha lyder:

”För att under mer än 60 år ha utfört en kulturgärning inom balett och dans, riktad till såväl barn som vuxna, där hon visat verklig passion och glöd för konsten, och att hon genom sin gärning utgör en verklig förebild för flera generationer.”

Kulturpriset går även till bokhandlaren Ulrika Larsson som är vd för Akademibokhandeln på Storgatan i Halmstad.

– Det är helt fantastiskt. Jag blev helt rörd och har nog inte hunnit smälta det. Det är ett lyckorus och en otrolig heder att bli utvald, säger Ulrika.

Av kulturnämnden beskrivs hon som en litterär eldsjäl som med värme, energi och kunskap. Nämndens motivering lyder: 

”För sin glöd att sprida läsandets glädje och spänning, där hon genom sin sprudlande energi att förmedla sitt budskap till förskolor, skolor, företag, äldreboenden med mera, slår ett slag för det lustfyllda läsandet och hur viktigt det är för människor.”

Varje vecka ger Ulrika Larsson boktips via radio, men håller även bokprat på sjukhus, hos föreningar, företag, i skolor, äldreboenden samt på olika events och mässor.

– Jag är faktiskt på väg till ett bokprat hos en bokcirkel i Steninge just nu. Jag har nog tagit boktipsandet ett steg längre. Om det finns någon som behöver ett boktips så är jag den första som ställer upp.

Halmstads kommuns kulturpris har sedan 1967 delats ut årligen till en person, grupp eller organisation, som erkänns för särskilt värdefulla insatser inom kulturens område. Allmänhetens nomineringar ligger till grund för kulturnämndens beslut. 

Priset på 30 000 kronor, delas mellan pristagarna. De tar emot priset på kommunfullmäktiges möte den 12 december.

MEST LÄST