Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Duo fick tiden att stå still

Konsert

Medverkande: Karin Roman, Bernt Wilhelmsson. Verk av: Purcell, Haydn, Grieg m fl

S:t Nikolai kyrka, Halmstad, 18/8

De sista dyningarna av sommarmusikserien i S:t Nikolai sköljde i torsdags kväll upp fängslande musikaliska framföranden på den annalkande höstens stränder. Sopranen Karin Roman och pianisten Bernt Wilhelmsson bjöd på en resa från Purcell till Ellington i kronologisk bemärkelse i repertoar som strök medhårs utan att för den skull vara menlös.

Genom de transparenta lagren av kultiverad musikalisk skolning i Bernt Wilhelmssons klangkänsliga spel lyser en ursprunglig intuitiv känsla för musikalisk frasering och agogiska skiftningar - svår att förvärva på intellektuell basis. I flera stycken demonstrerade han sin förmåga att låta ett hav av mjuka klanger bära en distinkt melodi.

Den uttrycksfulla dynamiken, manifesterad i till exempel Liszts virtuosa Les jeux d'eau a la Villa d'Este, kantrade aldrig över i klanglig brutalitet.

I Villa d'Este sprudlade de sirliga klangkaskaderna som en fontän utan att störa de bärande linjerna och Griegs nocturne bjöd på intimt uttrycksfull och rytmiskt fri melodik i relief mot den bomullsvaddiga klangfonden. Som ackompanjatör är han lyhördheten själv, transparent på gränsen till självutplåning då så krävdes.

Karin Roman fyllde varje fras och sångtext med karaktär och mening. Textningen var omsorgsfull men aldrig underordnad tonens skönhet och den karaktärsmässiga gestaltningen.

Konsertens första del bjöd på en kavalkad av Purcell, Haydn, Grieg, Rangström och Liszt. Då Arlens klassiker "Over the rainbow" och Ellingtons "Heaven" avlöste framträdde förmågan att kameleontiskt anpassa uttrycksmedlen efter repertoar; en mindre sonor och mer anspråkslös röstklang skapade effektiv marginalen till uttrycksfull klangfrossa.

Liksom Orfeus med sitt spel förmådde floderna att stanna fick duon stundtals tiden att stå still och matvarorna i bilen att, trots rötmånadens menliga inverkan, avbryta sitt förfall - en bra konsert kort och gott!

MEST LÄST