Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/12
ANNONS ▼

Rörliga clowner på Sturefestival

Kallt i luften men värme från stekhällar och energiska elever. Så var läget vid Sturefestivalen på onsdagen, där det bland annat skedde ett ”clownsläpp”.

Det var klockan halv tolv som clownerna – en grupp danselever – släpptes ut ur en stor kub och började röra sig fram och tillbaka på skolgården, till en början nigande och lätt gungande.

På kuben stod det textat ”Rätten att fritt förflytta sig”, som är artikel 13 av FN:s deklarationer för de mänskliga rättigheterna.

”Clownsläppet” fick därmed även en symbolisk betydelse.

– Eleverna utnyttjar sin rättighet att röra sig fritt. Vi har sedan förra läsåret haft ett projekt på skolan om mänskliga rättigheter, och spridit kunskap om dem till unga människor, säger läraren Thomas Karlsson som själv var clownmålad.

Nyttan med förflyttning har även använts på det lilla planet vid Sturegymnasiet.

– Vi har låtit elever från olika linjer samarbeta och prova på nya saker. De har fått utmana sina gränser, säger läraren Lisen Gustafsson.

Händelserna vid Kuben var dock bara en liten del av alla happenings vid Sturefestivalen, där inbjudna högstadieelever kunde vandra runt bland tält och få information om skolans olika program.

Vädret kunde, milt sagt, ha varit bättre men de frusna och hungriga kunde få värme och mat hos restaurangelever som serverade mat ute på gården.

På Musikhusets tak spelades en invigningsfanfar och sedan uppträdde Avenine, ett av skolans band (som vann länsfinalen i Imagine Halland förra året) som hade klara problem med gitarrsträngar som stämde om sig i den kalla luften.

Ibland kan det vara svårt med kultur.

Några som vet det mer än väl är Stureeleverna som är med i pjäsen ”Jonathan”, skriven av Mattias Brunn.

De skulle ha spelat pjäsen på onsdagen på Mediteket, men blev tvungna att ställa in sedan en av skådespelarna blivit sjuk.

Men det återstår flera föreställningar i veckan och därför fick ensemblen sätta sig ner och ändra i pjäsens manus.

– Vi får flytta repliker och förändra relationen mellan några av rollkaraktärerna. Det är tufft men det ska gå, säger läraren/regissören Ann-Margret Lindgren Johansson.

Alla hjälptes åt i arbetet och därför blir det föreställningar i dag, i morgon och på lördag.

– Man kan inte ställa in, när vi vet att det är publik som ska komma, säger Nils Palmqvist, en av skådespelarna.

MEST LÄST