Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Gammal i gamet. Papa Dee är välkänd inom svensk reggae, och har genom åren hörts i både radio och tv. 
Gammal i gamet. Papa Dee är välkänd inom svensk reggae, och har genom åren hörts i både radio och tv. 

Veteraner lirar reggae på Roots

På lördag är det dags för stor reggaekväll på Roots i Halmstad. Huvudnummer för konserten är ikonen Papa Dee. – Han är en utav de största i Sverige, det känns väldigt roligt, säger Daniel Norrman, som är arrangör.

Till helgen bjuds musikintresserade in för en kväll i baktakt på Roots vid Norre port. Står för musiken gör Marx Gallo och Papa Dee, båda kompade av raggaebandet Hilltown Syndicate.

Papa Dee beskrivs som en ikon inom scenen, och han har varit aktiv sedan 80-talet. Under åren har han bland annat hunnit med att ställa upp i melodifestivalen, och vara programledare för musikprogram i radio och tv. 

– Det känns kul, eftersom de flesta vet vem han är. Han är från Göteborg, som länge varit det starka fästet för reggaen i Sverige, och där är han en utav de största, säger Daniel Norrman.

Även Marx Gallo är en stor reggaeveteran. Han är från Skärblacka utanför Norrköping, men har genom åren spenderat tid i Jamaica för att utveckla sitt musicerande.

För honom blir det också en återkomst till Roots, där han har spelat tidigare.

– Han har hållit på ett bra tag, och är fantastiskt bra. Det märks att han har spelat med de större artisterna, och spelat på stora festivaler. Han har ett väldigt eget sound, och man måste nästan höra honom live, säger Daniel.

Annars förknippar man ju reggae med sommar, hur funkar det på vintern?

– Jag tycker att det blir extra bra på vintern. Nu när det inte är någon sol kan man ändå få en känsla av sommaren genom musiken. Mycket dans och härlig stämning behövs så här års.

Förutom reggaekvällen på lördag har Roots även konsert på fredag. Då kommer Halmstadbandet Road House och bränner av rock- och popklassiker.

– Det är ett band bestående av doktorer och läkare som jobbar på sjukhuset. Jag hade ingen om vilka de var tidigare, men jag tycker deras grej känns jätterolig.

Nästa evenemang på klubben blir sedan på juldagen, när Halmstadsonen Essa Cham kommer och lirar reggae.

– Det tror jag kan bli helt galet. Han brukar alltid köra stenhårt i två-tre timmar, och dessutom har han en gästartist som han inte ens avslöjat för oss vem det är, säger Daniel.

MEST LÄST