Ulf Lundell ger besked om ”Öppna landskap”

Ett rykte har gjort gällande att Ulf Lundell skrev ”Öppna landskap” i Glommen – men var det inte söder om Halmstad han fick idén till låten? Vii reder ut vad som är sant och hur det egentligen var en sommar när Lundell bodde i Halland.

ANNONS
|

”Du vet väl att Ulf Lundell skrev ’Öppna landskap’ här vid Morups Tånge?”. Jag minns inte vem som sa det först. Det kan ha varit vem som helst. Och jag har berättat det för många fler sedan dess.

I en artikel i Dagens Nyheter, om kultur i Falkenberg, skriver DN Kulturs nuvarande nyhetschef Torbjörn Ivarsson, som är uppvuxen i Skogstorp, om karaktärerna i Falkenbergsförfattaren Carl-Johan Vallgrens bok Havsmannen. Det står att ”de rör sig i samma sommarvackra trakt som Ulf Lundell ska ha skrivit ”Öppna landskap” i, alltså mellan Skogstorp och fiskeläget Glommen”.

– Jag minns inte var jag har hört det någonstans. Jag tror att min syster har sagt det, säger Torbjörn Ivarsson på telefon.

ANNONS

Hm, här finns anledning till tvivel så jag ringer till Ulf Lundells kontaktperson på skivbolaget Warner Music. Han säger att Lundell troligtvis inte vill prata med mig. Jag skickar också ett mejl till en adress som står på Ulf Lundells hemsida, utan att veta vart den går. ”Skrevs ’Öppna Landskap’ vid Morups Tånge?” Jag hör inget från killen på skivbolaget. Men runt lunchtid får jag svar, från adressen som tydligen går till upphovsmannen:

”Nej, det där stämmer inte alls.

Ulf Lundell

Skickat från min iPad”

Så, det är bara ett rykte, som är falskt? Efter lite rotande hittar jag till slut Ulf Lundells samlingsbox ”Livslinjen”. I ett tillhörande texthäfte skriver Ulf Lundell själv om bakgrunden till låten ”Öppna landskap”. Idén kom på väg 117 mellan Genevad och Veinge, sydost om Halmstad.

Någon gång på 2000-talet drogs delar av väg 117 omoch skyltades om till väg 15. 1982 när Lundells album ”Kär och Galen” kom ut, som innehåller ”Öppna landskap”, gick väg 117 genom Genevad och Veinge. Inte utanför, där väg 15 går i dag. Så exakt vilken dalsänka han pratar om är svårt att veta, men det var alltså landskapet på bilden ovan till höger som inspirerade till låten – inte utsikten vid Morups Tånge – enligt upphovsmannen.

ANNONS

Det här har varit känt sedan 1991, då samlingsboxen kom ut. Det borde ha tagit kål på myten om Glommen. Ändå har historien levt kvar.

– Jag kan ju bekräfta att det finns en falkenbergsk folklore om att den ska ha skrivits där, säger Torbjörn Ivarsson på Dagens Nyheter.

En person tror att ryktet har något att göra med Barbro Schultz Lundestam, förläggaren som har givit ut några av Ulf Lundells böcker, som har ett sommarhus norr om Olofsbo. Men hon och maken Gunnar Lundestam köpte inte huset förrän 1985, flera år efter att ”Öppna landskap” kom ut.

Troligtvis är det det faktum att Ulf Lundell hyrde ett hus i Falkenberg runt 1980 som övertygar falkenbergarna om att låten skrevs här.

Men exakt var han bodde är först osäkert. Det finns ingen gemensam sanning bland lokalborna. Någon har pratat med ”en äldre herre i Glommen” som har berättat att Ulf Lundell hyrde den röda stugan, som nu saknar tak, som kallas Sjöstugan utanför Glommen.

– Det hörde jag också! Jag hyrde det i runt 15 år, från 1992, och jag berättade det särskilt för min kompis som var ett inbitet Lundell-fan. Men senare fick jag veta att det inte stämde, säger falkenbergaren Magnus Bengtsson.

ANNONS

En annan har fått höra, av ”en äldre man som har varit i Olofsbo varje sommar hela sitt liv”, att Ulf Lundell hyrde det gula huset, nära fyren, som heter ”Kristins pärla”. Men flest är de som har hört att Ulf Lundell bodde ”te smens”, i ”Smeaharrys” hus, alltså.

– Han bodde där. Det kan jag säga till hundra procent, säger Krister Bengtsson.

Den lilla röda stugan, som ligger längs Glommenvägen mellan Olofsbo och Glommen är alltså en gammal smedja.

Krister Bengtssons pappa, Roland Bengtsson, som nyligen gick bort, drev minkfarmen i Glommen. 1979 köpte Roland och Ann Bengtsson det nu röda bostadshuset av ”Smeaharrys” änka. Huset låg bredvid deras minkfarm. Någon sommar senare hyrde de ut huset.

En person som kände Roland Bengtsson berättar att det var först när han såg en bild på sin hyresgäst i tidningen som Roland Bengtsson insåg att han hyrde ut huset till en kändis. Ulf Lundell släppte sin första skiva Vargmåne 1975 och romandebuten Jack 1976. Fram till 1980 släppte han ytterligare sex album, så han hade hunnit bli en offentlig person när han kom till Glommen.

– Det låter precis som Rolle. Han hade inte koll på sådant. Han tog varje människa för vad den var. Vad jag förstod kom de väl överens även om de var väldigt olika. Roland var ju en affärsman och det var väl inte riktigt Ulf Lundell, säger Annelie Pettersson, Krister Bengtssons fru.

ANNONS

Paret bor i en villa i Glommen.

– Det är synd att du inte kom för ett halvår sedan. Pappa hade ju haft jättemånga historier att berätta, säger Krister Bengtsson.

Krister Bengtssons mamma träffade aldrig Ulf Lundell. Familjen bodde då i ett annat hus inne i Glommen, innan de själva flyttade till ”Smeaharrys”, och det var Roland Bengtsson som skötte uthyrningen. Men hon vet att Ulf Lundell hyrde huset tillsammans med sin första fru Barbro Zackrisson Lundell, som gick bort i mars i år, och hon antar att parets barn var med.

– Han var alla tiders. Det kan jag i alla fall tala om. Han var väldigt enkel. Han kunde ha en röd och en grön socka. Han var en bohem, säger Ann Bengtsson om Ulf Lundell.

– Jag minns ingenting speciellt från den sommaren. Ingen i vår familj var särskilt intresserad av honom. Men de glömde ett hopprep. Jag minns att det var häftigt att vi hade Ulf Lundells hopprep, säger Roland och Ann Bengtssons dotter, Linda Härdig, som var i sjuårsåldern den där sommaren.

December 1981 kom Ulf Lundells fjärde roman ”Kyssen” ut. Den utspelar sig delvis i Glommen.

– Min man är ju med i den boken, säger Ann Bengtsson.

ANNONS

Minkfarmaren fick ett signerat exemplar av boken när den kom ut. Det kom skickat med post.

– Ulf Lundell ringde min man, innan den gavs ut. Han ville ha vita minkskinn till omslaget av boken. Men Roland sa att det skulle bli alldeles för dyrt. Så det blev inte av, säger Ann Bengtsson.

Så, vi är tillbaka där vi började: vid låten ”Öppna landskap”. När Annelie Pettersson och Krister Bengtsson nyligen hjälpte till att städa ur vinden, i ”Smeaharrys” hus, städade de bort delar till en hembränningsapparat. Associationerna till textraden ”Där bränner jag mitt brännvin själv och kryddar med johannesört”, ligger inte långt borta.

Skrev han låten hos er?

– Han har sagt att en del kommer härifrån. Men man kan ju aldrig vara hundra. Han kan ju ha börjat någon annanstans och ändrat sig längs vägen, kanske när han såg hembränningsapparaten som stod här när vi köpte huset. Det vet man aldrig, säger Ann Bengtsson.

Ulf Lundell har i flera intervjuat poängterat att låten inte handlar om en plats utan är allmängiltig. Trots att mycket tyder på att låten skrevs med inspiration från ”Smea-harrys” hus, med utsikten över ängar och hav, och en hembränningsapparat på ovanvåningen, nekar upphovsmannen. Genom det förblir mytenen myt och låten ett mysterium.

ANNONS
ANNONS