Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Hedrad. Kompositören Tommie Haglund är både glad och stolt över hedersbevisningen.
Hedrad. Kompositören Tommie Haglund är både glad och stolt över hedersbevisningen.

Tommie Haglund prisas av hemstaden

Utmärkelsen har inte delats ut på fem år, men nu är det dags igen. Kompositören Tommie Haglund får kommunens hedersbevisning 2017. – Det känns väldigt stort, säger han.

I går beslutade kommunstyrelsen att tilldela Tommie Haglund Halmstads kommuns hedersbevisning. Haglund har redan belönats med en rad priser för sin musik, bland annat Kungliga Musikaliska Akademins Christ Johnson-pris och Konungens medalj.

– Det här var jätteroligt och väldigt värmande, säger en mycket förvånad pristagare efter att ha nåtts av beskedet per telefon av kommunrådet Carl Fredrik Graf (M).

Att få hedersbevisningen beskriver han som väldigt ärofullt.

– Det känns helt fantastiskt att få den här uppskattningen för ett så här smalt område som klassisk musik är. Jag blev förvånad när jag fick medalj av kungen för några år sedan, och att få pris i sin stad är ännu häftigare. 

Tommie Haglund nominerades av före detta kommunrådet Bertil Nilsson som i sin motivering framhåller att Haglund är en av Sveriges främsta tonsättare.

– Han var med vid invigningen av kulturhuset där jag fått en konsertsal uppkallad efter mig och har följt mig lite. Men det här var fullkomligt oväntat.

Hur ska du fira detta?

– Jag får prata med min fru och se vad vi ska hitta på. Något måste vi göra för det här är jätteroligt. Halmstad är bästa stan att vara i för mig, helt klart.

Vad händer i ditt liv nu?

– Just nu, faktiskt precis när du ringde, sitter jag och plitar med blyertspennan på en symfoni som Kungliga filharmoniska orkestern beställt till en festival. Och så har jag fått fantastiska recensioner på min nya skiva (Flaminis aura som släpptes i somras, reds anm). Så jag skriver väl till jag trillar av pinnen.

Halmstads kommuns hedersbevisning infördes 1991 och har tidigare gått till bland annat Per Gessle, Jörgen Persson och Bengan Johansson. 2012 när den senaste delades ut gick den till golfaren Alexander Hjalmarsson.

MEST LÄST