Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/10
ANNONS ▼

Per Gessle åker på sommarturné med hela sin låtskatt

Gyllene Tider, Roxette och solohitsen... I sommar tar Per Gessle med sig hela sin låtskatt på turné i ”En vacker kväll” som den 11 augusti når Brottet hemma i Halmstad. Och jodå, en ny soloplatta på svenska ligger också i pipelinen.

– Min egen jukebox. Eller musikaliska selfie, beskriver han turnén för HP.

– Att spela låtar från hela repertoaren och blanda Gyllene med Roxette och mina egna soloprojekt – det har jag aldrig gjort tidigare. Så det ska bli fantastiskt kul, en ny utmaning. Mycket party, men också en del akustiskt.

– Jag har ju aldrig gett mig på Roxette-låtar solo. Så det kan bli vad som helst. Och ”Gå och fiska” utan Görans (Fritzon) Farfisa-orgel, kommer ju per automatik att låta annorlunda med mitt band, förklarar Per. 

I synnerhet som det kommer att bli en och annan ny musikant i uppsättningen.

– Ja, jag försöker byta ut någon musiker till varje projekt för att få in lite nytt blod och samtidigt få alla på tå.

Fast parhästarna Clarence Öfwerman och Christoffer Lundquist byter han inte ut i första taget. Inte heller sångerskan Helena Josefsson.

Men 2017 är det också tio år sedan som du släppte den senaste svenska soloplattan, ”En händig man” och – 40 år sedan som du skrev ”Billy” och ”Ernst e full”...

– Fast något jubileum är det inte. Jag har slutat med det eftersom man snart skulle kunna ha ett jubileum varje år när man har varit med så länge som jag... skrattar han.

Med start på Sofiero i Helsingborg den 6 juli är därefter ytterligare 18 platser i landet inbokade så här långt.

– Det blir några festivaler, men annars mest egna spelningar som är roligast. Och spelplatser som tar 8 000–10 000, vilket känns lagom.

Det var i april som beskedet kom att Roxette, på grund av Marie Fredrikssons hälsa, tvingades sluta turnera. Eran där Roxette efter comebacken hade gjort 280 konserter de sju senaste åren var över, och sommarens drygt 30 bokade spelningar fick avbokas och 250 000 sålda biljetter återköpas.

– Så hade Roxette fortsatt turnera hade det förmodligen inte blivit någon soloturné till sommaren, medger Gessle.

I stället plockade han fram de svenska låtarna eller låtskisserna som han samlat på sig sedan ”En händig man” 2007.

– Jag har ju parallellt skrivit svenska låtar också och till slut hade jag material till en ny platta. Den är ju väldigt textbaserad så har inte texterna hållit har jag skrotat låten.

Under en månad i Nashville spelade Per in tillsammans med Öfwerman, Lundquist och Anders Herrlin, samt en rad lokala musikanter.

– Bland annat Mickey Raphael som lirat munspel med Willie Nelson i 30 år och en rad andra stjärnor, namedroppar han.

Alla låtar är inspelade, men inte färdiga och låter...

– Som ”Mazarin-plattan” med Nashville-förtecken. Alltså munspel, steel, dragspel och andra instrument utan att för den skull vara en countryplatta.

– Om ”En händig man” var ett försök till en svensk Son of a Plumber-platta, lite ruffigare, lite skramligare så är det här mer uppföljaren till ”Mazarin”, lite snällare och mjukare.

Men någon blåssektion blir det inte.

– Nej, det är inte min grej. Jag får inte in det i min musik. Någon enstaka flöjt eller trumpet har jag ju haft, men blås – det har jag nog inte haft sedan ”Souldeep” med Roxette.

Någon gång i vår, i god tid till sommarturnén ska den just nu namnlösa plattan vara ute.

– Det blir förstås en och annan låt därifrån också, men det är inte därför som jag åker på turné. Utan det är för att jag gillar att turnera och spela.

Så mycket att han på sistone har gjort avkall på sina principer att inte spela utanför turnerandet.

– Jag spelade för Ferrari på Monacos GP och sedan har det blivit en del företagsgig också. Jag vill ju hålla i gång så att det är olja i maskineriet när det är dags igen.

Du satte i gång ett rejält rykte för ett tag sedan när du på Facebook förhörde dig om intresset för en ny Gyllene Tider-turné?

– Ja, det insåg först när det började rasa in kommenterar, att shit – nu har jag satt i gång något som får folk att spekulera.

Och...?

– Just nu är ju Micke Syd så upptagen med att åka runt med Tommy Ekman... skrattar Per.

– Nej, ärligt talat. Vi gjorde en stor turné så sent som 2013 så det känns roligare att göra en sologrej nu, lite friare och inte så stort. Men visst ska det bli en ny Gyllene Tider-turné så småningom. Det är inte en fråga om utan när.

Fakta: Gessles sommarturné

6/7 Helsingborg, 7/7 Oskarhamn, 8/7 Örebro, 13/7 Rättvik ,14/7 Töreboda, 15/7 Karlskrona, 21/7 Grebbestad, 22/7 Göteborg, 23/7 Fredrikstad, 27/7 Stockholm, 28/7 Östersund, 29/7 Piteå, 1/8 Borgholm, 2/8 Malmö, 3/8 Arvika, 11/8 Halmstad, 12/8 Linköping, 18/8 Uppsala, 19/8 Eskilstuna.

MEST LÄST