Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

"Ingen jul är komplett utan att man har hört "O helga natt", i någon form. Jag skulle kunna klara mig en hel jul utan julmusik, men den vill jag höra", säger Magnus Carlson. Foto: Johan Bergmark 
"Ingen jul är komplett utan att man har hört "O helga natt", i någon form. Jag skulle kunna klara mig en hel jul utan julmusik, men den vill jag höra", säger Magnus Carlson. Foto: Johan Bergmark 

”Alla står och rör i grytor och pysslar och umgås”

Fredagen den 8 december spelar Weeping Willows i Varberg. Vi har pratat med frontmannen Magnus Carlson om hans barndoms jular, hans mest älskade jullåt och hur han lyckas göra julen njutbar.

Är inte en julturné lite lökigt? Det var Magnus Carlsons första tanke när Weeping Willows först kom på tanken att göra en julskiva. 
– Men vi började leta efter bra jullåtar som inte så många hade hört, som var lite jazziga och souliga, och vi hittade jättemånga. Julmusiken, med stråkar och bjällror, som är storslagen, nostalgisk och sentimental, är ju sådan musik vi brukar göra ändå, säger Magnus Carlson, sångare i Weeping Willows – som alltså kom på andra tankar och släppte julskivan ”Christmas time has come” 2014 och gjorde två uppskattade julturnéer under 2014 och 2015.  

17 november i år släppte de en ny jul-ep. Precis som ”Christmas time has come” innehåller den nya skivan ”Snowflakes” tolkningar av andras jullåtar. Det finns också en nyskriven låt – ”Let Christmas be the reason”. 
– Jag har skrivit en text om vad julen är för mig. Att man kan använda julen till omtanke, säger Magnus Carlson.  
Under december gör Weeping Willows 23 konserter. 
– Vi koncentrerar oss på de vackra sakerna med julen: omtanke och reflektion. Att tända ett ljus och umgås. Att göra upp med gamla oförrätter. 
Hur såg din barndoms jular ut? 
– Jag har inga syskon så jag firade jul med min mamma och pappa. Mina jular var ganska... det var inte så mycket folk. Nu firar jag och min fru och våra barn med min frus stora släkt 
uppe i Östersund. Där är vi verkligen jättemånga. Det är som julen ska vara. 
”Verkligen jättemånga” – det låter lite stökigt?
– Det handlar om att göra julen på rätt sätt. Inte stressa, shoppa, köpa för mycket mat och kasta. Julen för mig är att umgås. Det är klart att man ska äta. Det ingår i livets njut. Men frosseriet strider mot julens tanke för mig, säger Magnus Carlson och fortsätter: 
– Eftersom mina jular inte var så... Jag kan också förstå dem som tycker att julen är jobbig. Det kan vara årets mest ensamma högtid. 
Hur ser er jul ut nu? Har ni hundra rutiner eller är det mer öppet? 
– I min frus släkt finns det många barn, så man går lite efter det. Så att ungarna orkar. Det är väldigt pyssligt. Alla står och rör i grytor och pysslar och umgås. Vi försöker att inte stressa. Julen ska vara njutbar. 

Vad lyssnade ni på för julmusik hemma när du växte upp?
– Jag har tre julskivor som går jämt och som har gått sedan jag var liten. Det är Elvis Presley, Frank Sinatra och Phil Spector. De är fundamentet till varför Weeping Willows julskivor låter som de gör. 
Vilken tycker du är julens vackraste låt? 
– På vår första julskiva ville vi inte ha med någon av de uttjatade låtarna som alla har gjort, med ett undantag, jullåtarnas jullåt: ”O helga natt”. Ingen jul är komplett utan att man har hört den, i någon form. Oavsett om det är Jussi Björlings eller Nat King Coles version. Jag skulle kunna klara mig en hel jul utan julmusik, men ”O helga natt” vill jag höra. 
Vad har publiken att vänta sig i Sparbankshallen i Varberg den 8 december? 
– Jag tror de kommer tycka att det är skitmysigt. Vi gjorde ju julturnéer 2014 och 2015. Det blev värsta succén, liksom. Många gör julturnéer som handlar om att publiken ska äta skitmycket och kröka. Vi erbjuder något annat, något mer eftertänksamt. 

Magnus Carlson har också en personlig koppling till Halland, hans mamma är nämligen född i Halmstad.
– Jag har jättemycket släkt i Halland som jag förhoppningsvis kommer få träffa i Varberg också. 
När du står på scen och sjunger julmusik hela december – hur mycket julmusik lyssnar du egentligen på själv? 
– I år kommer jag knappt vara hemma, men när jag är det kommer jag såklart lyssna. Julmusik är själfullt. Det handlar om att fylla själen med en go varm känsla. Det är synd att man inte kan spela julmusik hela året! 

MEST LÄST