Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Mø vill inte vara Peter Pan för evigt

En ny värld öppnades för den danska popstjärnan Mø efter superhiten "Lean on". Men det ledde också till en fyra år lång personlig resa mot att bli vuxen och att hitta tillbaka till sina alternativa rötter.

- Jag har förändrats, världen har förändrats och världens sound har förändrats, så självklart har min musik som Mø förändrats, säger Karen Marie Ørsted som hon egentligen heter.

Hon sitter backstage och ska strax spela på Way Out Wests Flamingoscen, full av energi och iklädd en Joy Division-t-shirt.

Det har gått snart fyra år sedan debutalbumet "No mythologies to follow". Men det var först något år senare som "Lean on", ett samarbete med Major Lazer, gjorde elektropopsångerskan Mø till en världsstjärna. Låten blev Spotifys mest spelade genom tiderna, innan Drakes "One dance" petade ner den från toppen. Efter det har Mø gästat andra stora hits som exempelvis "Cold water" tillsammans med Major Lazer och Justin Bieber.

Öpnna dörrar

Plötsligt öppnades alla dörrar och artister hon drömt om att jobba med ville plötsligt samarbeta. Men eftersom hon började inom indiescenen innebar det också en musikalisk identitetskris.

- Plötsligt var jag tvungen att säga "det här är vad jag vill", men vid den tidpunkten undrade jag samtidigt: "Vem är jag? Är jag en indie- eller popartist, jag vet inte just nu". Det svåraste var nog att hitta tillbaka till vad jag faktiskt vill göra, säger Karen Marie Ørsted, som idag är 28.

Den andra skivan har varit på gång länge. I april släpptes den fjärde singeln "Nights with you" och nu lovar Mø att ett större släpp ligger i en nära framtid, även om titlar och samarbeten fortfarande är hemliga. På kommande projekt har hon låtit sina mer personliga och mindre singelkompatibla sidor komma fram.

- Det har mörkret, galenskapen och konstigheten men självklart också popelementen. Det är den balansen jag tycker om mest, säger hon.

En annan utmaning har varit att känna sig vuxen när allt man gör är roligt.

TT: Det måste vara svårt i musikvärlden?

- Du får vara Peter Pan för evigt så länge du gör det här. Men det är något som händer i slutet av 20-årsåldern då man undrar: "Vem är jag som vuxen? Jag vet redan vem jag är som ung människa". Det är en förvirrande period, men på ett bra, inspirerade sätt. Det får en att vilja skriva en jävla massa låtar om allt.

Fakta: Mø

Född: 1988

Uppvuxen: I den lilla byn Ejlstrup l i Danmark.

Mest kända hits: "Beg for it", "Lean on", "Cold water".

Samarbeten (urval): Diplo, Justin Bieber, Noonie Bao, DJ Snake, Elliphant

Mø om...

...hur hon drogs till punk och indie som ung:

- Jag har ställt mig själv den frågan många gånger. Jag kommer från ett väldigt normalt medelklasshem. Mina föräldrar är lärare och jag växte upp i ett fint område i en liten stad där allt var jättebra. Min bror hade en kompis som var helt klädd i svart med svart smink och svart hår och jag vet inte varför men jag drogs så galet mycket till det. Jag kommer från en så normal familj och jag har alltid haft mycket humör och energi. Det var mitt sätt att söka efter något som inte var normalt.

Top-3 drömsamarbeten (utan rangordning):

Rihanna

Princess Nokia

Kendrick Lamar

MEST LÄST